ÖB fick vänta tio år

När ÖB Håkan Syrén var på förbandsbesök vid A 9 i Boden infriades ett löfte: han fick köra den pensionerade bandkanonen. I övrigt fick han en färsk lägesrapport av de två regementscheferna på Bodens garnison.

ÖB fick prova bandkanonen och som synes njöt han av att sitta bakom spakarna. Foto: Stefan Boqvist / Försvarsmakten

Som går att läsa i en annan artikel handlade besöket i Boden på måndagen mycket om försvarets ekonomi, och den budgetproposition som kommer den 22 september. Till både lokala- och riksmedier gav ÖB sin första kommentar efter alliansens debattartikel i Svenska dagbladet.

Men han hann med lite annat också. Det lite lättsammare inslaget under måndagen var att ÖB fick sitta bakom spakarna på bandkanonen, som gick i pension 2004.
Torbjörn Larsson, som nu är regementschef vid A 9, hade för tio år sedan Håkan Syrén som närmaste chef på Högkvarteret. Den motorintresserade nuvarande ÖB:n uttalade då önskemål om att få testa bandkanonen, vilket Torbjörn Larsson lovade att fixa. Det tog några år, men det var utan tvekan en efterlängtad tur. ÖB njöt ordentligt under den stund han satt i den gamla artillerikanonen.
– Det är sådant här som gör livet roligt, sa han spontant.

Det var traditionsgruppen i Bodens garnison som gjorde provturen möjligt. Föreningen har sett till att kanonen är i bra skick.
Besöket vid A 9 varade bara några timmar. Under den tiden fick ÖB en muntlig rapport av både Jan Mörtberg, regementschef för I 19, och Torbjörn Larsson. Även Per Nilsson, tillträdande chef F 21, var med en stund på eftermiddagen.
– Jag är väldigt nöjd med besöket. ÖB är engagerad och kunnig. Han tar till sig och tillför, sa Torbjörn Larsson.
ÖB avslutade dagen med att inviga militära VM i skytte.