Nya grönsaker på Stora torg

I fredags förändrades vardagen på Stora torg i Halmstad. Då rullade Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) och Luftvärnsregementet (Lv6) in på torget med sina gröna saker. Syftet var att informera om hur det går till att göra värnplikt, utbilda sig eller arbeta i Försvarsmakten, som värnpliktig eller officer på hemmaplan men även i internationell tjänst.

Stridsfordon 90 var en av många saker som drog till sig besökarnas intresse. Foto: Försvarsmakten
För de som var intresserad av att veta mer om Försvarsmakten fanns det alla möjligheter att få sina frågor besvarade.
För de som var intresserad av att veta mer om Försvarsmakten fanns det alla möjligheter att få sina frågor besvarade. Foto: Försvarsmakten
För de som var intresserad av att veta mer om Försvarsmakten fanns det alla möjligheter att få sina frågor besvarade. Foto: Försvarsmakten

– Det känns viktigt att vi gör det här, så allmänheten får en riktig bild av vad vi i Försvarsmakten gör och hur vi gör det, sa en av de värnpliktiga som var med under eftermiddagen.

Många besökare ställde frågor men tog även chansen att prova på delar av den materiel som FMTS och Lv6 använder sig av i utbildning och insatser. På torget fanns allt från radar- och robotsystem till stridsfordon och raketstol ur JAS 39 Gripen uppställda. En lång kö av intresserade ungdomar stod utanför ett tält och väntade på att prova sina talanger som robotskytt i en simulator för luftvärnsrobot 70.

En av besökarna var Ida Larsson som kom till torget för att få veta mer om värnplikten.
– Jag är intresserad av att göra värnplikten som informationssoldat och nu har jag lusläst allt som finns på Internet men vill ändå veta mer, berättar hon.