Nya elever prövar vingarna

Efter ett intressant men långt år vid Militärhögskolan Karlberg har eleverna i omgång 081 nu fått påbörja sin grundläggande flygutbildning (GFU). De berättar själva om den senaste tiden och vad som väntar.

Fastspänd bakom en båt släpas Klas i fallskärmen cirka 100 meter upp i luften. Han tränas för fallskärmslandning i vatten. Foto: Försvarsmakten
Flygkartan prepareras inför navigationsflygning.
Flygkartan prepareras inför navigationsflygning. Foto: Försvarsmakten
Flygkartan prepareras inför navigationsflygning. Foto: Försvarsmakten

"Egentligen började utbildningen vid Flygskolan redan innan sommaren, då vi i Karlskrona fick utbildning på skolflygplanet Sk60:s räddningssystem. Rent praktiskt övades landning med fallskärm i vatten och på land och påföljande vinschning till räddningshelikopter, innan semestern påbörjades.

I början av augusti var vi så tillbaka i Linköping, för att nu få börja med det vi längtat efter – flygning. Mycket tid i början gick åt för att lära sig de checklistor vi använder i flygplanet, radiokommunikation, flygregler och flygplanets konstruktion. Mycket att hålla i huvudet alltså, men allt plugg lönade sig då vi lämnade marken för första gången. Ingen lämnades oberörd av de fantastiska synintrycken och den känsla av frihet flygning med jetflygplan ger.

Kullen består av tolv killar, spridda mellan Boden i norr och Kungsbacka i söder. Vi har olika bakgrund och olika erfarenheter men har under vårt år som kadetter svetsats samman till ett glatt gäng. Att vi nu bor tillsammans bidrar till en bra pedagogisk miljö, där vi alltid kan dela med oss av våra erfarenheter och diskutera allt nytt vi upplever. En stor del av vår tid tillsammans vigs åt idrott, så att vi kan fortsätta besegra våra flyglärare i innebandy.

Än så länge har vi lärt oss de mest grundläggande manövrarna i luften och den närmaste tiden kommer att vigas åt navigering och start/landning. I ett längre tidsperspektiv hägrar avancerad flygning (loop, roll etc.) samt den stora dagen då vi får flyga själva för första gången: EK-släppet. I förlängningen väntar GFU-examen, ytterligare ett år på flygskolan (grundläggande taktisk utbildning) innan det är dags att skolas in på JAS 39 Gripen.

Ovan molnen skiner alltid solen!"