Noggranna förberedelser

Förutom invigningen av det militära världsmästerskapet var måndagen framförallt en viktig dag för förberedelser. Hela dagen var avsatt för träning på den nybyggda och nyrenoverade skyttestadion vid Rödberget utanför Boden.

Thomas Farnik, meriterad skytt från Österrike. Foto: Mats Engfors / Försvarsmakten

Måndagens verksamhet inleddes redan klockan 06.30 med kontroll av vapen och utrustning. Den officiella träningen pågick sedan hela dagen mellan klockan 08.00 och 16.45.
– Det har gått precis som vi önskade, nästa inga friktioner. Några få detaljer har rättats till. Hela dagen har verkligen präglats av en behaglig stämning och gott humör bland deltagare och funktionärer, berättar major Lars Johansson, skjutledare för 300-meterstävlingarna.

Meriterad Österrikare


Utanför skjuthallen för 300-metersskyttet träffade vi österrikaren Thomas Farnik, civil världsmästare på såväl luftgevär som standardgevär 300 meter. Det senaste guldet tog han vid VM i Zagreb 2006. Vid OS i Peking slutade Thomas på en fin femteplats. Thomas har dessutom tagit medalj i de sex senaste militära världsmästerskapen, utan tvekan en mycket meriterad skytt.
– Jag gillar verkligen att besöka de nordiska länderna, ni har riktigt fina anläggningar här. Möjligen lite kallt för min smak, man kan inte riktigt slappna av när man skjuter. Men jag är i bra form och jag ser fram emot tävlingarna, säger Thomas Farnik, en av nio skyttar i österrikiska truppen.

Perfekta förutsättningar


En av tjejerna i den svenska truppen är Linda Olofsson som tävlar i sportgevär 50 meter. Hon säger att det känns riktigt bra inför tävlingarna.
– Jag har haft en bra säsong med fina resultat, bland annat blev jag trea på det civila svenska mästerskapet. Skjuter jag bra kan det räcka långt det är riktigt, riktigt fina skjutbanor, förutsättningarna kan inte bli bättre, avslutar Linda Olofsson.