Nedlagda campen C2 - sörjd och saknad

Home of the brave – de tappras hem – har upphört att existera. Sveriges minsta camp  i Kosovo, relästationen Charlie two (C2) har lagts ned. För soldaterna innebär det en viss lättnad, men mest saknad.

I bevakningstornet på campen C2 har soldaterna suttit vaktpass dag som natt. Foto: Hannah Larsson
Det 30 meter höga tornet på C2.
Det 30 meter höga tornet på C2. Foto: Hannah Larsson

På 1200 meters höjd, med milsvid utsikt, har SWECON haft en relästation för radiokommunikation. Kring tornet har en minicamp, Charlie two (C2), byggts upp och här har soldater åkt upp i grupper för att bevaka tornet. Men nu har en ny lösning hittats för att garantera sambandet och därmed befria soldaterna från vakttjänsten. Fast det är inte utan visst vemod som soldaterna betraktar C2. Skylten med texten ”Home of the brave” – de tappras hem – har tagits ned för gott.

– Vi var de första i KS17 som åkte upp hit och vi är de sista att sköta bevakningen nu när C2 läggs ned, säger Albin Hägglund som packar ihop spel och annat som soldaterna har kunnat roa sig med på C2.

Vistelsen på C2, som varat mellan ett dygn till en vecka, har inneburit ett litet avbrott från rutinerna på svenska huvudcampen, Camp Victoria, en knapp timmes resväg på vindlande grusväg. På C2 lagar soldaterna mat själva och lägger upp sitt eget schema för passen i bevakningstornet. Det har blivit pass på fyra till sex timmar då vaktsoldaten kontrollerar och håller uppsikt över omgivningarna samt rapporterar inkommande trafik. De övriga är fria att ägna sig åt annat. Vila, se på film, träna i gymmet, fixa något gott i köket, bada bastu, beundra utsikten...

Tidigare befolkades C2 av en större styrka som tillbringade insatstiden på det 2500 kvm stora området, omgärdat av concertina och vallar. Varje onsdag beställdes matvaror. Köttbullar, lövbiff och pyttipanna slank ner i hungriga soldaters magar. Klassikern ”Sju sorters kakor” har inspirerat till ett och annat bullbak.

Nu har C2 städats ur och tömts. Sista meddelandet, beskedet om att stationen stängs, skickades på fredag eftermiddag. Dessförinnan hade sektionen som ansvarar för att datorer och samband fungerar på SWECON, System Control (syscon), gjort sitt uppe i det 30 meter höga tornet. Conny Lundgren och Fredrik Jakobsson hade ingen höjdskräck.

– Näe, det kändes helt okej. Ibland hänger man bara i linorna så det gäller att lita på utrustningen, säger Conny när han kommer ner på backen för att pusta ut en stund.

Personalen på syscon har genomgått en gedigen utbildning för att få lov att klättra upp i tornet.
– Två veckor klättringsutbildning plus att man måste genomgå läkarundersökning.

Det blir en hel del klättrande. Faktiskt så ordnade syscon ett rekord åt Camp Victoria tack vare sina färdigheter på hög höjd – Kosovos högsta flaggstång på 35 meters höjd i sambandstornet på campen.
– Vi tyckte att det saknades något och startade därför ”Operation Raise the Flag”, säger killarna.

På C2 var syscons uppgift att montera ned den översta sektionen på den 30 meter höga stålkonstruktionen.
Nu återstår att återställa platsen där C2 legat som den var innan campen byggdes år 2000. Många tycker att det är synd att C2 läggs ned. ”Bästa platsen i Kosovo” och ”ett skönt ställe” är några av omdömena.
Vila i frid, C2!