Militära skytte-VM i Boden

Söndagen den 14 september inleds World Military Shooting Championship 2008, WMSC, i Boden. Det vill säga det militära världsmästerskapet i skytte. Tävlingarna arrangeras av Norrbottens regemente, I 19, med stöd av cirka 250 funktionärer ur den civila skytterörelsen.

Finalen i standardgevär 300 meter halvmatch under militära Nordiska mästerskapet 2007. Foto: Försvarsmakten
Två nya skjutbanor, en 25- och en 50-metersbana har under våren och sommaren 2008 byggts i anslutning till Rödbergets skyttecentrum. Foto: Försvarsmakten

Militära världsmästerskap genomförs varje år i 25 olika idrotter, däribland skytte. Tävlingar arrangeras inom ramen för CISM, internationella idrottsförbundet för militär idrott, där Sverige är ett av 132 medlemsländer. CISM tävlingar runtom i världen präglas alltid av devisen "Friendship through sports". Årets militära skytte-VM är det 43:e i ordningen.

Tävlingarna genomförs på Rödbergets skyttecentrum, cirka fyra kilometer sydväst om centrala Boden. Två nya skjutbanor är anlagda och två banor har fått en översyn. De tävlande kommer att bo i logement på de två kasernområdena i garnisonen.

Olympiska medaljörer deltar

Till tävlingarna är till dags datum 550 deltagare från 45 länder anmälda. Däribland flera OS-deltagare direkt från Peking, några av dessa håller yppersta världsklass och tog medalj i Kina. Utöver detta väntas ett antal speciellt inbjudna nationella- och internationella gäster samt nationell- och internationell media. Invigningen av arrangemanget, som genomförs i Bodens nybyggda multiarena, Boden Arena, förrättas av överbefälhavaren Håkan Syrén. Det kommer självklart att vara öppet för allmänheten att vara med vid invigningen och skyttetävlingarna.

Två års förberedelser

Förberedelserna för arrangemanget har pågått under drygt två år och totalt engagerar tävlingarna cirka 250 funktionärer, de flesta ur civila skytteorganisationer men även ett stort antal anställda i Bodens garnison.
Organisationen för tävlingarna testades skarpt redan för ett år sedan då man arrangerade de militära Nordiska mästerskapen i skytte som ett så kallat "för-VM".

– Det Nordiska mästerskapet gav oss tillfälle att bygga om och modernisera flera av våra skjutbanor. Till världsmästerskapet har vi fullföljt det arbetet genom att bygga två nya skjutbanor, en 25- och en 50-metersbana. Vi har därför glädjen att kunna erbjuda moderna, välutrustade anläggningar som garanterar rättvisa och förstklassiga tävlingar. De nya skjutbanorna kommer utöver genomförandet av VM också väsentligt att förbättra förutsättningarna för den framtida skjututbildningen av soldater i Boden, säger ordförande i organisationskommittén, överstelöjtnant Sven Mattsson.

Följ tävlingarna på internet

Du kan läsa mer om tävlingarna här på Försvarsmaktens webbplats, adressen är www.mil.se/wmsc08. Där kommer det från och med den 15 september att finnas länk till en speciell webbplats för resultatservice så att man följa tävlingarna direkt via internet.

Världsmästerskapet avslutas lördagen den 20 september med prisutdelning och avslutningsceremoni på Boden Arena och dit är givetvis allmänheten också välkommen.