"Mer än bara parad"

Riksmötets öppnande är ett av de största åtagandena för musikkårerna under året.– Det är mer än bara en parad, det finns många lager undertill, säger Mats Janhagen, musikdirektör för Arméns musikkår.

På bästa konsertplats utanför riksdagshuset stod Arméns musikkår. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Trumkåren förhöjde stämningen runt slottet inför och efter gudstjänsten i Storkyrkan.
Trumkåren förhöjde stämningen runt slottet inför och efter gudstjänsten i Storkyrkan. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Trumkåren förhöjde stämningen runt slottet inför och efter gudstjänsten i Storkyrkan. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten

Tisdagens ceremoniella öppnande av riksdagsåret var en musikfylld dag. Arméns trumkår och Arméns musikkår avlöste varandra i området runt slottet.
Spelningen var den största hittills för trumkåren. För att klara det har de haft fem veckors intensiv musik- och musikexercisutbildning.
– Hade de inte varit redo hade inte programmet sett ut som det gör. För oss och soldaterna är det här stort. Det måste göras med samma höga kvalitet, som allt annat vi gör, säger kårchef kapten Tommy Törner.

Mats Janhagen, musikdirektör för Arméns musikkår, tillägger:
– Riksmötets öppnande är ett av våra mest betydelsefulla uppdrag och något av det största man kan göra i Sverige.
Pågående demonstrationer mot FRA-lagen satte saken i ett större sammanhang.
– Det blir symboliskt. Vi försvarar ju Sveriges värderingar och folks rätt att demonstrera.
– Det är mer än bara en parad, det finns många lager undertill, säger Mats Janhagen.

När Arméns musikkår hade spelat klart och samtliga riksdagsledamöter och inbjudna gäster tågat in i riksdagshuset, var trumkåren redan på väg till Kungsängen.
– Jag hade nog förväntat mig mer ”wow”-känsla att stå så nära slottet och spela för kungen, men det var bara en spelning, säger värnpliktige Henrik Grahn.
Liksom många av sina vänner är han van att uppträda, sedan tiden som musiker innan inryck. Det nya är att det görs i uniform och nära slottet – med allt vad det innebär.
– Det är striktare – men coolt! säger Henrik Grahn och får medhåll av kamraterna.
Nästa stora spelning är den 1 oktober. Då gör trumkåren sin första vaktavlösning.
För Arméns musikkår väntar konserten ”Ryska mästare” den 27 oktober.