Mästerskapet avslutat

Det militära världsmästerskapet i skytte avslutades i samband med prisutdelningsceremonin i Boden Arena på lördagseftermiddagen. – Vi är oerhört stolta över att ha fått arrangera detta mästerskap, sa Försvarsmaktens insatschef, general Anders Lindström, i sitt avslutningstal.

Lördagen den 20 september avslutades militära skytte-VM i Boden Arena. Foto: Mats Engfors, PIC WMSC 2008.
General Anders Lindström, till höger, återlämnar CISM:s flagga till generalmajor Doug Langton.
General Anders Lindström, till höger, återlämnar CISM:s flagga till generalmajor Doug Langton. Foto: Mats Engfors, PIC WMSC 2008.
General Anders Lindström, till höger, återlämnar CISM:s flagga till generalmajor Doug Langton. Foto: Mats Engfors, PIC WMSC 2008.

Under en veckas tid har skyttar från 44 länder tävlat på Rödbergets skyttecentrum i Boden och mästerskapet har hållit mycket hög klass – fyra gånger har militära världsrekord slagits. Tävlingarnas höga klass bekräftas ytterligare av de många spontana lovord som fällts om förhållandena på våra skjutbanor, och att dessa lovord kommer från skyttar som deltagit i både olympiska spel och tidigare världsmästerskap gör inte det hela sämre.

Flest medaljer till Kina
På pistolsidan kan man lugnt säga att Kina har dominerat tävlingarna. Detta syns tydligt när man summerar medaljskörden. Kina tog elva medaljer i mästerskapet, fördelade på sex guld, två silver och tre brons. På andra plats i medaljligan slutade Norge med åtta medaljer följt av Vitryssland med fem.

Bästa nation poängmässigt blev USA och utmärkelserna för bästa skyttar totalt fördelades enligt nedan:
Bästa gevärsskytt herrar: Rajmond Debevec, Slovenien, bästa gevärsskytt damer: Gyda E Olsson, Norge, bästa pistolskytt herrar: Zheng Gao, Kina och slutligen bästa pistolskytt damer: Zhanna Shapialevich, Vitryssland.

Tack till alla inblandade
Efter att alla medaljer och utmärkelser delats ut avslutades mästerskapet officiellt av general Anders Lindström.
– Ett stort tack till Norrbotten, Bodens garnison och Norrbottens regemente och inte minst till alla funktionärer ur Hemvärnets frivilligorganisationer och civila skytterörelsen. Utan era insatser hade detta inte varit möjligt.

Samtliga resultat och annan statistik finns i pdf-dokumentet till höger.