Lyckad generalrepetition

Torsdagen den 4 september var det dags för generalrepetition inför det stundande militära världsmästerskapet i skytte i Boden.– Vi har testat organisationen och all teknisk utrustning fullt ut genom att köra provtävlingar inom respektive kategori och det fungerade mycket bra. Visst blir det alltid lite justeringar men vi har ju en vecka på oss, säger överstelöjtnant Staffan Oscarsson, biträdande projektledare.

– En av Sveriges absolut bästa anläggningar, tycker det svenska medaljhoppet Christina Bengtsson om de nya skjutbanorna i Boden. Foto: Mats Carlsson / Försvarsmakten

Att det militära världsmästerskapet i skytte är ett stort arrangemang råder inget tvivel om. Över 500 deltagare från 44 olika länder är hittills anmälda. Totalt är det 285 funktionärer som ska se till att allting fungerar under tävlingsveckan.
På de nya 25-metersbanan var det pistolskyttar från Sverige och Norge på plats för att genomföra provtävlingar
– Vi kör uttagningstävling inför VM för de båda militära landslagen, det blir samtidigt ett test för oss i tävlingsorganisationen, berättar Håkan Björklund, skjutledare för pistolskyttetävlingarna under VM.

Anläggning i toppklass
I samma byggnad finns 50-metersbanan där sportgevärsskyttet kommer att äga rum.
– Det fungerar perfekt hittills, vi testade anläggningen redan i lördags då vi genomförde en tävling med tolv skyttar. Idag är det provtävling, vi kör en match mellan svenska och norska damer, säger Lars-Gunnar Marklund, skjutledare för sportskyttet.
En av de tre tjejerna i det svenska laget på 50 meter sportgevär är Christina Bengtsson, officer vid Försvarsmaktens tekniska skola i Halmstad. Christina som för övrigt tog guld så sent som 2005 vid militära VM i Schweiz.
– Mycket fina skjutbanor, jag vågar påstå att det är en av Sveriges absolut bästa anläggningar, jag hoppas verkligen att den även kommer att användas mycket vid civila tävlingar. Samarbetet mellan den svenska skytterörelsen och Försvarsmakten skulle kunna utökas ännu mer, säger Christina Bengtsson.

De nya skjutbanorna kommer utöver genomförandet av VM också väsentligt att förbättra förutsättningarna för den framtida skjututbildningen av soldater i Boden.
– Numera utbildas våra soldater på kortare skjutavstånd än bara för några år sedan. Där kommer de nya banorna att vara till stor nytta för en effektiv soldatutbildning i framtiden, avslutar Staffan Oscarsson.