Krävande vecka för blivande biståndsingenjörer

Sedan flera år tillbaka samarbetar Trängregementet och Högskolan i Skövde när det gäller fältvaneveckan för blivande biståndsingenjörer. Årets nio elever fick uppleva en vecka de sent ska glömma.

Studenterna blev överraskade när de spelade flyktingarna dök upp vid lägret. De trodde att uppgiften var löst när de muntligen hade redovisat hur de tänkt sig mottagandet av 25 000 flyktingar. Foto: Fredrik Christensson/Försvarsmakten
Elevernas olika bakgrund och erfarenheter hjälpte dem att lösa de situationer som uppstod när flyktingarna anlände till campen.
Elevernas olika bakgrund och erfarenheter hjälpte dem att lösa de situationer som uppstod när flyktingarna anlände till campen. Foto: Fredrik Christensson/Försvarsmakten
Elevernas olika bakgrund och erfarenheter hjälpte dem att lösa de situationer som uppstod när flyktingarna anlände till campen. Foto: Fredrik Christensson/Försvarsmakten

Med olika bakgrund och erfarenheter har studenterna sökt till det treåriga biståndsingenjörsprogrammet som sedan år 2000 finns vid Högskolan i Skövde.
– Egentligen är det ett missvisande namn, säger programansvarige Klas Hedenberg. De blir maskiningenjörer när de är färdiga. Bistånd behöver ju inte bara vara en säck med pengar, utan kan till exempel också vara att få igång industrin i landet så att invånarna blir självförsörjande.

Major Fredrik Christensson är övningsledare ute i Axvall, dit studenterna har körts för att i första hand utföra teambuilding-övningar.
– Under veckan har de fått uppdrag som de ska lösa i grupp, berättar han. Första uppgiften var att ordna sovplatser och bygga upp en egen sanitetsanordning med dusch. Att ordna ett kök med matplats ingick också i uppgiften.

Senare i veckan fick studenterna veta att de skulle planera för ett läger med plats för 25 000 flyktingar. Efter muntlig redovisning av tankarna kring uppbyggnaden trodde de att fältvaneveckan var avslutad, men snart blev de varse att så inte var fallet.

Från lunchtid på torsdagen började flyktingar, spelade av tidigare personal ur Nordic battlegroup, att anlända till grinden vid campen. Vissa av de figuranter som kom till svenskarnas camp var skadade, andra hade inte ätit på flera dagar. Studenterna fick agera snabbt och lösa de olika situationer som uppstod.
– De gjorde det på ett mycket tillfredsställande sätt, summerade major Christensson.

Katarina Svensson är en av de blivande biståndsingenjörerna.
– Vi har varit med om så mycket den här veckan. Det är det första vi gör tillsammans och det har verkligen fått oss att lära känna varandra. En riktigt otäck händelse var när vi blev skjutsade hit ut och blev stoppades av beväpnade soldater. Innan vi fick klart för oss att det ingick i spelet kändes det riktigt läskigt.

Klas Hedenberg är också mycket nöjd med den gångna veckan.
– Den här kullen studenter kommer att bli bra biståndsingenjörer. Nästan alla har erfarenheter som kan nyttjas i olika situationer, det har de visat prov på under veckan.