Kina fortsätter att dominera pistolskyttet

Både damernas och herrarnas individuella pistolskjutningar genomfördes under torsdagen. Under näst intill perfekta förhållanden gjorde skyttarna upp. Bland herrarna vann Zheng Gao, Kina, med 592 poäng och i damernas tävling lade Kina beslag på såväl guld som silver.

Vinnaren av herrarnas grovpistol, Zheng Gao, var mycket lycklig efter segern. Foto: Mats Engfors, PIC WMSC 2008.
Segrarinnan Ying Cao och silvermedaljören Yan Zhu.
Segrarinnan Ying Cao och silvermedaljören Yan Zhu. Foto: Mats Engfors, PIC WMSC 2008.
Segrarinnan Ying Cao och silvermedaljören Yan Zhu. Foto: Mats Engfors, PIC WMSC 2008.

Det var alltså Kina för hela slanten i dagens pistoltävlingar. I damernas sportpistol slutade det som sagt med två kinesiskor i topp. Det var Ying Cao som tog första platsens med 585 poäng och Yan Zhu kom på andra plats med 582 poäng.
– Förhållandena här är bättre än vad jag hade förväntat mig, inte ens kylan har stört mig under skjutningarna, sa en mycket nöjd Ying Cao efteråt.

Pistolgrenarna skjuts på 25 meters avstånd. Herrarnas grovpistol består av 30 skott precision och 30 skott snabbskjutning. Damernas tävling genomförs på samma sätt som herrarnas men med finkalibrig pistol.

Små marginaler


Pistolskjutning är en extrem koncentrationssport som på den här nivån kräver daglig skjutträning men också en stor dos mental träning.
– Vid tävlingsmomentet får inga andra tankar finnas än kornet, siktet och avfyringen. En enda annan tanke vid avfyringen kan göra en tiopoängare till en åtta, vilket kan få katastrofala följder, berättar Tomas Skarpsvärd, en av skjutledarna för pistoltävlingarna.

Bäste svensk i herrarnas grovpistol blev Håkan Sjöberg som satte personligt rekord med fyra poäng. Håkan slutade på 16:e plats med 582 poäng. Hemmaskytten Åke Stenlund från Boden slutade på 33:e plats med 568 poäng. I damklassen tävlade ingen från Sverige.


Agnieszka Korejwo, Polen, hade länge medaljvittring. Ett eldavbrott i slutskedet satte dock käppar i hjulet och hon slutade till sist på en elfteplats.