Kampen mot blåtunga fortsätter

På Marcus Malincus gård några kilometer norr om Simlångsdalen utanför Halmstad jagar veterinär Mats Lilja gårdens kor med en vaccinationsspruta i högsta hugg. Djurens motvilja är lätt att förstå, men till sin hjälp har Mats Lilja hemvärnssoldaterna Björn Svensson och Bengt Truedsson.

33 hemvärnssoldater och två civilanställda från Lv 6 deltar i insatsen mot virussjukdomen blåtunga. Foto: Lars Björk
Björn Svensson. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten

– Vi är mycket nöjda med samarbetet mellan Jordbruksverket och Försvarsmakten, säger Jordbruksverkets insatschef Håkan Henriksson och tillägger att även Jordbruksdepartementet tycker att samarbetet är mycket bra och viktigt.

Effektiv ledning från Lv 6

Den operativa ledningscentralen från jordbruksverket flyttade under tisdagen in på Luftvärnsregementets område där man effektivare kan leda den stora insatsen för att bekämpa den nya virussjukdomen blåtunga som sprids via svidknott.
– Redan under fågelinfluensan kom idén att samverka med en organisation som snabbt kan vara behjälpliga med personal och logistik, och då är det naturligt att vända sig till Försvarsmakten, berättar Håkan Henriksson.

Under torsdagen deltog 33 hemvärnssoldater och två civilanställda från Lv 6 i den stora insatsen mot virussjukdomen blåtunga. Hemvärnssoldaternas uppgifter varierar från kartläsare och chaufförer, till protokollförare över vilka djur som vaccinerats. Totalt åker 27 grupper runt i närområdet för att vaccinera nötkreatur och får. Får behöver bara en omgång vaccin medan nötkreaturen kräver ytterligare en vaccinering fyra veckor efter den första.
– I detta första skede ska cirka 20 000 djur vaccineras, berättar veterinär Lilja som kommit till Halland från Borensberg i Östergötland för att hjälpa till.

Stöd från hemvärnet

Björn Svensson tillhör Hallands norra hemvärnsbataljon. Han har deltagit i insatsen sedan den sattes igång på tisdagsmorgonen.
– Just nu håller jag koll på vilka av djuren som fått vaccin och vilka som står på tur, förklarar Björn Svensson. Jag har lärt mig att det är stor skillnad på kor. I går hann vi nog vaccinera 200 fogliga mjölkkor på samma tid som det tagit att vaccinera dessa femton.

– Jag har bara fått goda erfarenheter av hemvärnet, säger Mats Lilja efter att Björn Svensson förklarat att arbetet med Marcus Malincus djur avslutat för denna gång.
– Alla ställer upp och det är bra stämning!

Nu när gårdens djur vaccinerats är det dags att bege sig vidare till Malincus granne. Där blir det bokstavligt talat dags att ta tjuren vid hornen.