Kadetter skänker dataspel till barnsjukhus

På eftermiddagen den 18 september åkte fyra kadetter till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna för att lämna över ett dataspel och ytterligare några saker som gåva till barnen som vistas på sjukhuset.

Kristina Silfvenius berättar för kadetterna om hur man avdramatiserar att ta sprutor. Foto: Lars O Nilsson/Försvarsmakten
Kadetterna lämnar över gåvorna till lekterapins personal.
Kadetterna lämnar över gåvorna till lekterapins personal. Foto: Lars O Nilsson/Försvarsmakten
Kadetterna lämnar över gåvorna till lekterapins personal. Foto: Lars O Nilsson/Försvarsmakten

Bakgrunden till gåvan är att kadetterna på den 216:e kursen, som är skolans yngre kurs, några veckor tidigare fått reda på att barnsjukhuset hade blivit bestulet på dataspel, TV-skärmar och en del annan utrustning som är till för barnen som är inlagda på sjukhuset. När de fick frågan om de kunde skänka några av sina gamla spel till sjukhuset tog de i stället och samlade in pengar bland kursens kadetter för att köpa nya spel.

– Jag blev så upprörd när jag hörde att någon hade stulit från sjuka barn att jag bestämde mig för att fråga kursens kadetter om de ville hjälpa till med 50-100 kr per person för att köpa nya spel till barnen. Nästan alla svarade direkt att de ville vara med, så det blev till slut cirka 6000 kronor som samlades in, säger kadett Nils Löwegren som tog initiativet till insamlingen.

Tillsammans med kadetterna Martin Hägg, Sebastian Antonér och Jakob Horck åkte han upp till sjukhuset för att lämna gåvan. På sjukhuset togs de emot av Kristina Silfvenius som arbetar på avdelningen för lekterapi. Lekterapin är inte bara till för att barnen skall ha något att göra under tiden de är på sjukhuset, utan är även en viktig del i behandlingen. Den är ett sätt för barnen att komma ifrån tankarna på sjukdomen och bidrar på så sätt till tillfrisknandet. För övrigt är inte ordet lekterapi heltäckande eftersom den även riktar sig till tonåringar, som naturligtvis har andra behov än lek.

I samband med överlämnandet fick kadetterna också en ordentlig information om verksamheten på lekterapin.