Internationellt inslag på Regementets dag

I år var Regementets dag på P 7 sig inte lik. Runt 13 000 besökare mötte långt fler internationella inslag än tidigare år.– Vi vill visa både och. Vad Försvarsmakten gör i Sverige och vad vi gör utomlands, säger överste Jan Pålsson, regementschef.

Hemvärnssoldater och värnpliktiga visade internationella scenarion för besökarna. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Stridsförevisningen lockade många åskådare.
Stridsförevisningen lockade många åskådare. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Stridsförevisningen lockade många åskådare. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten

Regementets dag inleddes kring sex-snåret på morgonen, när uppvisningsgruppen Fältbageriet skjutsade in den första plåten wienerbröd i ugnen. Drygt fem timmar senare, när området varit öppet en timme, ringlade kön lång. Då hade besökarna först kommit in på regementet via posteringar, som skulle ge känslan av att besökaren befinner sig i ett internationellt insatsområde.

Plötsligt händer något bredvid kön. Ett gäng grabbar kommer fram till bageriet. De visar sig vara maffia som begär beskyddarpengar.
– Det här är ett av många scenarier som utspelar sig runt om på området i dag. Många är nyfikna och vet inte riktigt vad vi gör utomlands. Scenarierna är uppbyggda utifrån våra internationella insatser, säger major Stig Kryhl, som hela tiden är med och kan förklara för publiken vad som händer.

En patrull från Hemvärnet är snabbt på plats för att gripa in. Men maffian – värnpliktiga som för dagen spelar bovar – är kaxiga, och Hemvärnet tvingas ta i med hårdhandskarna för att få kontroll på situationen.
– Det här är jättekul. Det är bra att vi från Hemvärnet visar för folk vad vi kan, säger fänrik Johan Ranvert, som spelar chefen och till vardags är kvartermästare i Hemvärnet.
Stig Kryhl är nöjd.
– Det här är väldigt lyckat. Det här kommer vi att utveckla framöver, säger han.

Regementets dag innehåller också mycket annat förstås: ceremoni med tal av regementschef Jan Pålsson och arméinspektör Berndt Grundevik, flyguppvisning med Jas-plan och helikoptrar, Marinen och Rekryteringscentrum är på plats, det finns möjlighet att provskjuta med simulator, åka pansarbandvagn, äta ärtsoppa, gå på museet, se kavalleriuppvisningar och förstås klänga på stridsvagnar och stridsfordon.

Den som vill kan också göra några av de fysiska tester som värnpliktiga och officerare gör. Brottaren Sara Lindquist-Ahlgren, 9, gör ett test som kallas rygghäng. En minut måste man hänga för att alls bli godkänd, och den som hänger 160 sekunder får mesta möjliga extrapoäng. Det gör Sara lätt.
– Det var inte så jobbigt. Men roligast var det att gå in i stridsvagnen, sa Sara som är på Revinge för att hälsa på sin kusin som gör värnplikten.

Torbjörn Rix, avdelningschef på hälsofrämjande avdelningen, berättar mot slutet av dagen att många gjort testerna.
– Jag är extra glad åt att vi har haft en hel del blivande värnpliktiga. Vi har gett dem lite träningstips för att de ska klara lumpen bättre. Vi har haft rätt så många tjejer här som testat också. Jag hoppas att vi inspirerat några av dem att mönstra, säger han.

Mest populärt är stridsförevisningen. Där visas all P 7:s materiel upp, från automatkarbin till stridsvagn 122. Under ett avslutande scenario får också dagens alla moment, de som spelats upp på området, ett slut. Maffian blir gripen liksom deras ledare, soldaterna får chansen att visa vad de går för. Efteråt kommer alla fordon i en lång rad och stolta soldater kan slutligen vinka till föräldrar, släktingar och vänner.
– Det var coolt att vara med. Det är kul att alla kommer och kollar. Jag har fått många frågor i dag, säger kulspruteskytten Timmy Göransson efteråt när han visar prylar för sina vänner Christian Färdig och Timmy Göransson – hur snillrika hörselskydden är till exempel, att de stänger ute höga ljud men släpper igenom ett vanligt samtal.

Sedan är det dags att stänga och gå hem. Förutom för Fältbageriet, där kön fortfarande ringlar lång långt efter stängningsdags. Bagaren Karl-Gustav Åberg får den otacksamma uppgiften att berätta för kön att den sista plåten nu är bakad och att det räcker så långt det räcker.
– Det är likadant varje år. Just på Revinge tar wienerbröden alltid slut. Och då har vi ändå bakat nästan 6 000 stycken, säger han.

Överste Jan Pålsson är mycket nöjd med dagen.
– Det är väldigt roligt att det är så många som vill komma till oss och bilda sig en egen uppfattning om Försvarsmakten. De är välkomna tillbaka nästa Regementets dag också, säger han.