I Aybak med Charlie Quebec

Resan börjar tidigt på måndagsmorgonen från Camp Northern Lights som ligger i staden Mazar-e Sharif. En grupp ut skytteplutonen Charlie Quebec, Echo Charlie, ska under två dagar genomföra bland annat patruller tillsammans med ANP som är den afghanska polisen. Målet är Aybak, östra delen av det svenska området, och trakten däromkring.

Thomas patrullerar tillsammans med den afghanska polisen Foto: Camilla Ednersson
Samtidigt som man patrullerade så passade man på att dela ut ISAF-news
Samtidigt som man patrullerade så passade man på att dela ut ISAF-news Foto: Camilla Ednersson
Samtidigt som man patrullerade så passade man på att dela ut ISAF-news Foto: Camilla Ednersson

Resan till PO Aybak tar ungefär 1 timme och 40 minuter. Vägen dit är, i princip, spikrak och går igenom ett bergspass. Afghanistan är ett oerhört torrt land, men österut, längs med denna väg, rinner en flod vilket resulterar i grönska. Resan dit är lugn, den tidiga morgonen gör sig fortfarande påmind.
Väl framme går gruppchefen Thomas igenom med chefen för PO Aybak, Provincinal Office, vad han har för önskan och avsikter med dagens patruller.

Gör planer

En liten stund senare rullar vi igenom stadens myller till polishuset för att möta upp de afghanska poliser vi skall tillbringa dagen med. Thomas gör upp planer tillsammans med polischefen för dagen.
– Det är viktigt att det är ANP som själva bestämmer hur de vill utnyttja tiden med oss, det är trots allt de som gör jobbet. Vi är enbart med för att stötta och för att visa upp för det afghanska folket att vi jobbar tillsammans, säger Thomas.

Under förmiddagen blir det en bilburen patrull i området, vid detta tillfälle, kring Aybak.  Det är viktigt att bara visa upp för befolkningen att Isaf finns i området. Vid halv tolv rullar vi in på PO:t igen för att ta en lunchpaus. Värmen tar fort ut sin rätt och det är skönt att kunna ta av sig utrustningen och andas ut en stund. Efter lunch är det dags att fortsätta arbetsdagen. Under eftermiddagen står upprättande av en check-point på schemat. En check-point är en tillfällig plats där ANP har möjlighet att kontrollera bilar som rullar förbi området för att se att de inte smugglar med sig något illegalt; vapen, droger, etc. Vi rullar några mil öster om Aybak till ett ställe som ANP själva valt ut. Väl där börjar arbetet. Poliserna plockar fram sin utrustning och ställer sig på vägen för att börja vinka in några av de bilar som passerar.

Övervaka och utvärdera

Den svenska gruppens uppgift här är att övervaka för att sedan kunna utvärdera ANP:s arbete.  Detta helt i linje med Isafs uppgift – att stödja och stötta. I ungefär en timma står vi med dem här, denna gång. Vi rullar gemensamt tillbaka till Aybak och där bryter vi konvojen. Vi åker vidare till PO:t och de åker tillbaka till polisstationen.  Under sen eftermiddag och kväll är det återhämtning som gäller. Efter en snabb utvärdering med gruppen är det träning och middag. Nästa dag rullar vi ut från PO:t vid niotiden för att möta upp ANP.

Under första halvan av dagen ska vi, precis som under gårdagen, upprätta en check-point. Dock på en annan plats. Det är varmt i solen vid denna tid på dygnet. Det är inte så mycket trafik vilket gör att ANP kan arbeta lugnt. Efter lunch möts vi upp igen för att fortsätta arbetet. ANP har planerat en fotpatrull med fordon i en liten by som ligger några mil nordväst om Aybak.  Några soldater går till fots med fordonen som följer med bakom. Vi passar på att dela ut Isaf news, ett informationsblad som är skrivet på dari och som talar om vilka Isaf är och vad vi gör.

Det samlas fort mycket folk när vi stannar i mitten av byn. Folket är nyfikna och många Isaf news delas ut, alla vill ha! Gruppchefen Thomas pratar, med hjälp av vår tolk, med några av de som bor i byn. Efter att ha tagit ytterligare ett varv bryter vi för dagen. Vi påbörjar transporten mot Camp Northern Lights och ANP fortsätter sitt arbete själva.

Två dagar går fort. Man träffar många människor, gamla som unga. De flesta är nyfikna på vilka vi, Isaf, är och vad vi gör. Något som utmärker det afghanska folket är att de är positiva. Den som har minst, lika väl som den som har mest, delar med sig av det han har.

PO – Provincial Office
ANP – Afghan National Police

Isaf – International Security Assistance Force