F 21-personal hittade den försvunne pojken

Den 10-årige pojken som varit försvunnen sedan gårdagen i Kvikkjokksfjällen har på förmiddagen hittats av personal från F 21.

Johan Borsgård, Åke Naalisvaara, Ann-Helen Thun och Magnus Höglund samt hundarna Yngve (schäfer 6 år) och Rysa (belgisk vallhund). Foto: Thomas Hofslagare/Försvarsmakten

Fem patruller från F 21:s flygbassäkerhetskompani bestående av en yrkesofficer, en civil hundförare samt en hund deltog i sökandet sedan natten mot torsdagen.

Två patruller hade fått upp spår efter pojken som de följde. Under spårningen ropade patrullerna kontinuerligt efter pojken och fick till slut ett svar.

De hittade pojken medtagen och genomblöt men förhållandevis pigg under förmiddagen.

– Han hade bestämt sig att klara sig, han ville inte göra sin mamma ledsen, säger hundförare Åke Naalisvaara.

Dimma och svår terräng

Pojken hade kommit efter sin grupp och gick vilse i dimman. Natten tillbringade han i en bergsskreva. Eftersom pojken hade varit ute på en utflykt hade han matsäck med sig, vilken kom väl till pass.

Terrängen är stenig och brant med en led som är dåligt markerad. Detta gjorde att han kom av leden och föll ned i en brant.

Stor organisation i räddningsinsatsen

Insatsen leddes av insatsledare från polisen. Med i sökandet var även personal från hemvärnet, frivilliga, fjällräddning och civil räddningshelikopter.

Pojken hade hört helikoptern men hade inte hittat någon öppen plats för att kunna signalera.

– Jag är glad att det gick bra för pojken, att det fick ett lyckligt slut. Det var ett bra samarbete med polisen, säger Åke Naalisvaara.

Stöd till det civila samhället

Eftersök av försvunna personer är en efterfrågade kompetens som flygbassäkerhetskompaniet har. Det utgör en naturlig del av patrullutbildningen.

– Jag är stolt över min personal som ställer upp på frivillig basis utan någon som helst förvarning, säger kapten Andreas Nilsson, chef för F 21:s hundpluton och tillika samordnare i insatsen.