En succé för svenskt militärt skytte

Det riktigt strålade om brigadgeneral Bengt Axelsson, svenska skyttelandslagets högste företrädare, när skytte-VM i Boden avslutades. Ett individuellt guld och ett lagsilver, samt många fina individuella prestationer och personbästa, är facit av det svenska deltagandet. Resultatet är det bästa för svenskt militärt skytte i modern tid.

Linda Olofsson kramas om av lagkamraten Christina Bengtsson efter det sensationella VM-guldet. Foto: Mats Engfors, PIC WMSC 2008.
Brigadgeneral Bengt Axelsson har under veckan följt tävlingarna på plats.
Brigadgeneral Bengt Axelsson har under veckan följt tävlingarna på plats. Foto: Mats Engfors, PIC WMSC 2008.
Brigadgeneral Bengt Axelsson har under veckan följt tävlingarna på plats. Foto: Mats Engfors, PIC WMSC 2008.

Bengt Axelsson, i vanliga fall Försvarsmaktens ställföreträdande personalchef, var den som år 2005 drev igenom frågan om svenskt arrangörskap av skytte-VM 2008, då i rollen som utbildningsinspektör. Många turer föregick det slutgiltiga beslutet att Norrbottens regemente uppdrogs att genomföra tävlingarna i Boden.

Vad tycker då brigadgeneralen om tävlingsarrangemangen?
– Det känns glädjande med alla de spontana lovord jag hört om förhållandena på våra skjutbanor. Det är ju faktiskt skyttar som deltagit i både olympiska spel och tidigare världsmästerskap som har fällt dessa omdömen.
Jag vill passa på att tacka alla inblandade funktionärer för klanderfria arrangemang som ger den svenska Försvarsmakten god PR ute i världen. Funktionärer med tydliga västar och ordning och reda i skjuthallarna ger skyttarna trygghet så att de kan koncentrera sig på tävlandet. Detta understryks av de världsrekord som presterats. Till och med maten föll de flesta i smaken, ett gott betyg med tanke på att tävlingarna har deltagare från hela världen, säger Bengt Axelsson.

Våra svenska deltagare har verkligen levererat under dessa tävlingar. Har laget nått de uppställda målen?
– Flera av våra skyttar är mycket lovande men saknar internationell erfarenhet. Vår satsning riktar sig mot Military World Games 2011, dit vi bedömer att laget kommer att anlända väl förberett. Resultaten under detta VM, med medaljer och flera personliga rekord visar att vi ligger väl i fas. Till detta mästerskap kände vi att våra kvinnliga skyttar var de som hade störst chans till bra placeringar. Att de skulle lyckas till denna grad med ett lagsilver och ett individuellt guld var dock långt över förväntningarna, avslutar en mycket nöjd Bengt Axelsson.