Dikeskörning blev lärorikt utbildningstillfälle

Befattningsutbildningen för de värnpliktiga vid Ing 2 pågår för fullt med allt från kokutbildning och lastbilsutbildning till bärgning av olika objekt. Under lastbilsutbildningen råkade en lastbil ut för en olycka där föraren på en mindre grusväg kom för nära vägkanten som brast. Lastbilen skar ner i diket, välte och lade sig på sidan. Föraren och passageraren kunde ta sig ur bilen helt utan skador.

Bärgning av lastbil blev ett ypperligt övningstillfälle för soldaterna vid Ing 2. Foto: Tomas Lööf/Försvarsmakten

Vid ett förband som Ing 2 med många stora och tunga fordon är det inte ovanligt med fastkörningar och liknande händelser. Då gäller det att det finns egna resurser för att få loss de stora ekipagen och det finns det. Bärgningsgruppen vid andra kompaniet, med soldaterna Marcus Andersson och Stefan Gustavsson är de som blir kallade när olyckan är framme, så även denna gång. Dikeskörningen blev till ett utmärkt övningstillfälle.

Med stöd av instruktören kapten Markus Ronnfors tog de sig an uppgiften med stort allvar. Bärgningsterrängbilen ställdes på plats och vajrar och block kopplades. Sakta men säkert drogs lastbilen upp på rätt köl. Därefter var det dags att koppla om för att dra upp lastbilen ur diket. Lugnt och säkert spakade värnpliktige Gustavsson bärgningsterrängbilen efter signalering av Andersson. Efter ytterligare en omkoppling stod lastbilen på vägen igen och en lyckad bärgning var avklarad.

Som tur var blev skadorna på lastbilen mycket begränsade och såväl förare som bärgare var många erfarenheter rikare.