De håller mästerskapet rullande

Det är mycket som ska fungera när tävlingsdeltagarna ska transporteras till och från tävlingsområde, flygplats och kaserner under världsmästerskapet. Den speciella transportorganisationen för VM bemannas av 20 kvinnliga chaufförer. – Det rör på sig i veckan kan man lugnt säga, men hittills har det gått jättebra, säger Charlotta Dahlberg, transportledare.

De håller mästerskapet rullande, fr.v: Margaretha Olofsson, Agnetha Ridderström, Lina Lindmark, Ann Bergman, Britta Linna och Carina Ögren är sex av de 20 chaufförerna under VM . Foto: Mats Carlsson, PIC WMSC 2008.
Spindeln i nätet Charlotta Dahlberg, transportledare under militära VM.
Spindeln i nätet Charlotta Dahlberg, transportledare under militära VM. Foto: Mats Carlsson, PIC WMSC 2008.
Spindeln i nätet Charlotta Dahlberg, transportledare under militära VM. Foto: Mats Carlsson, PIC WMSC 2008.

Att planera transporterna inför ett så stort arrangemang som ett världsmästerskap med över 500 deltagare är inte gjort i en handvändning.
–Planeringsprocessen har pågått över ett år och de senaste två veckorna har det varit mycket att göra. Det är en hel del pusslande för att få allt att stämma med flygtider och annat, berättar kapten Thomas Hansson, transportchef för militära VM.

Nyttig övning

Transportorganisationen bemannas övervägande av personal ur hemvärnets organisation.
– Vi har 20 kvinnliga bilkårister som chaufförer. Totalt har vi åtta bussar, åtta personbilar och åtta minibussar till vårt förfogande, berättar Charlotta Dahlberg.
–Vi ser en stor fördel med att ha frivilligpersonal för transportverksamheten. Det blir mycket billigare och framförallt är det en nyttig övning för dem, säger Thomas Hansson.
 
Varje hel och halvtimme går bussar ut till Rödbergets skyttecentrum från kasernområdet.
– Transporterna har fungerat perfekt, de håller tidtabellerna klockrent, säger överstelöjtnant Frank Muggeo, kontingentchef för de amerikanska deltagarna.Överstelöjtnant Frank Muggeo, USA, kliver ombord på en av bussarna.