Danska flygstridsledare utbildas i Sverige

Två danska flygtridsledare återvänder hem efter ett års utbildning i Sverige. Flera övningar och direktgenomgångar med stridspiloterna var några av de ingredienser som de båda danskarna upplevde som mycket positivt.

En flygstridsledarmodul på Luftstridsskolan i Uppsala. Foto: LSS
De båda danska flygstridsledarna firar efter att ha avslutat sin utbildning i Sverige.
De båda danska flygstridsledarna firar efter att ha avslutat sin utbildning i Sverige. Foto: Danska Försvarsmakten

Det är första gången som danska flygstridsledare får sin utbildning i Sverige.
– Det har varit riktigt bra och vi har hela tiden känt oss välkomna, berättar Randi Nielsen.

Flygstridsledarens uppgift är att understödja stridspiloter med både överblick av luftrummet och taktik. Möjligheterna att genomföra den praktiska delen av flygstridsledningen i Danmark är små, därför flyttades utbildningen till Sverige.
– Svenskarna har många fler flygplan och genomför långt fler övningar än oss  danskar, vilket har gjort att flygstridsledarna dagligen har haft möjligheten att styra flyg i luften, säger Freddy Thuesen, som varit ansvarig för samarbetet från danska Air Control Wing.
– Det är ovanligt att utbildningen sker i ett land som inte är med i Nato, men resultatet har inte blivit lidande för det. Hade utbildningen genomförts i Danmark och inbegripit lika många övningstillfällen hade den varit fyra gånger så lång.

Första halvåret av utbildningen genomfördes på stridsledningsskolan i Uppsala med teori och simulatorträning. Flygstridsledarna fick också pröva att flyga Jas 39 i simulator. Andra halvåret skedde utbildningen på F 7 Såtenäs. Randi Nielsen säger att den praktiska erfarenhet hon fått genom utbildningen i Sverige har gett henne en klar fördel jämfört med kollegor som utbildats i Danmark.

Danska Air Control Wing har en önskan om att från flygbasen Karup kunna leda in flyg för landning på Skrydstrup. Och de är eniga om att utbildningen i Sverige är så fördelaktig att den omöjligt kan jämföras med övning och utbildning hemma i Danmark.