Danska flygstridsledare utbildades på F7

På F7 Såtenäs har man sedan i våras utbildat danska kollegor. Två flygstridsledare (fsl) avslutade 9 september sin praktik som pågått under ett halvår. Utbildningen inleddes förra hösten vid Luftstridsskolan i Uppsala.

Randi Kjer Nielsen och hennes kollega Martin Sander Nielsen.
Randi Kjer Nielsen och hennes kollega Martin Sander Nielsen.
Randi Kjer Nielsen och hennes kollega Martin Sander Nielsen. Foto: Håkan Brandt/Försvarsmakten
Randi Kjer Nielsen och hennes kollega Martin Sander Nielsen. Foto: Håkan Brandt/Försvarsmakten

Vid en pratstund med Randi Kjer Nielsen berättar hon att hon inte kände till så mycket om det svenska flygvapnet i förväg. Hennes första tanke var att det lät spännande att få göra utbildningen i Sverige. Eftersom hon kommer från ett Nato-land var hon redan van vid internationell arbetsmiljö.

Randi ger en väldig positiv bild av sin praktiktjänstgöring i Sverige.
– Ni har bra koll på luftläget och utbildar på ett bra sätt där ni blandar teori och praktik. Jag önskar jag kunde få med mig ert stridsledningssystem C2 StriC hem till Danmark, säger hon. Gripen är också något som imponerat på henne.

På F7 ligger stridsledningsfunktionen i samma byggnad som de piloter hon har lett. Detta var något helt nytt för hennes del och det är något som hon uppskattat mycket. Detta medför ökad förståelse mellan fsl och piloter. Resultatet blir hög utbildningseffekt.