Dags att skaffa lite fältvana

Oavsett om du som soldat befinner dig i öknen i Afghanistan eller på Skövde övningsfält måste du veta hur du och din utrusning fungerar när du är ute i fält. För att skaffa sig denna kunskap var det dags för sjätte insatsplutonen att bege sig ut ett par dagar.

Alla delar är viktiga att vårda för att hålla högt stridsvärde ute i fält. Foto: Johan Andersson
Låga ställningar i högt gräs, genom minfältet, var ett av de jobbigaste momenten på vägen.
Låga ställningar i högt gräs, genom minfältet, var ett av de jobbigaste momenten på vägen. Foto: Johan Andersson
Låga ställningar i högt gräs, genom minfältet, var ett av de jobbigaste momenten på vägen. Foto: Johan Andersson

Soldaterna ryckte in för bara fyra veckor sedan och har sedan dess fått utbildning i bland annat exercis och vapenhantering. Inför den kommande utbildningen i fältvana har de också övat posttjänst, tältresning och åtgärder vid marsch för att veckan skulle flyta på så smidigt som möjligt.

När veckan började fick soldaterna tid att packa sin utrustning och göra sig redo för fält där de skulle bo i fyra dagar. De marscherade ut på övningsfältet, där de upprättade förläggning med tält, värn och infartspost. Detta tog så gott som hela dagen och stor del av kvällen men arbetet flöt på bra tack den förberedande utbildningen

Under nätterna patrullerade poster och vid infarten till förläggningen fanns ytterligare en stationär post för att kontrollera trafiken in till området. Läget var under första natten lugnt men allt eftersom tiden gick så ändrades den övade hotbilden och stridsberedskapen ökade. På onsdag natten kulminerade hotet och blev till ett överfall en okänd motståndare. De larmminor som placerats ut i omgivningen gav en liten förvarning och soldaterna kunde ta sig ut till sina värn och börja försvara sig.

Förutom utbildning i strid och skjutning på skjutbana så var omväxlingen att leva utan bekvämligheter som dusch och värme en omställning för soldaterna, det var istället fälthygien och fältbad som gällde. Tillbakavägen anordnades som en tävling med olika stationer där kunskaper testades, till exempel magasinsbyte, förflyttning i låga ställningar och hinderbana. Vinnaren fick självklart ett fint pris och övningen var över, men har förhoppningsvis lett till större vana i fält.