Stor åtgång på handsprit

I Kosovo har en del av kontingenten drabbats av magsjuka och nu görs stora insatser för att stoppa spridningen och få de insjuknade friska.

På toaletten och i alla arbetsrum och samlingslokaler står flaskor med handsprit och alkoholhaltig gel. Rekommendationen till soldaterna på KS 17 är att använda dessa flitigt. I torsdags insjuknade ett antal soldater i diarré. Sedan dess har massiva åtgärder vidtagits för att stoppa spridningen.

– Vi misstänker kontaktsmitta. Kraftfulla åtgärder vidtogs direkt för att stoppa spridningen, säger läkaren Eva-Helen Ekström.

Gemensamma samlingsytor på campen djuprengörs nu för att få bukt med spridningen och frisk personal hålls åtskild från de insjuknade, som får vård och uppassning av förbandets sjukvårdare. Receptet för att friskna till är det beprövade "god handhygien, vila och blåbärssoppa".

– Alla hjälps nu åt för att hindra smittspridningen och de flesta är också friska, säger doktor Ekström.