Spänd förväntan inför musikdag

Det är med raka ryggar musiksoldaterna på Arméns musikkår tar emot instruktioner från dirigenten Mats Janhagen. På lördag gäller det. Då hålls ett av årets största evenemang inom militärmusik på Skeppsbron i Stockholm.

Konserten "Med pukor och trumpeter" leds av Linda Nyberg och sänds i SVT. Där medverkar även Arméns Trumkår. Foto: Försvarsmakten/ Anders Lindqvist

Just nu pågår repetitionerna i Dieselverkstaden i Nacka. Tillsammans med 50-talet musiker i Arméns musikkår sitter David Wickberg i orkestersalen och finslipar ouvertyren "1812" av Peter Tjajkovskij.
– Lite nervös ska jag vara, då presterar jag bättre, säger David.
– Militärmusiken är en stor del av vårt kulturarv och betyder mycket.

På lördag morgon startar scenbygget på Skeppsbron där Stockholms inlopp utgör fond. Slottsbacken blir en naturlig läktare. Mellan kl. 17.00 och 20.45 spärras Skeppsbron av för trafik.
Arméns musikkår är en del av programmet där även Livgardets dragonmusikkår, Arméns trumkår och drilltroppen ur 4.skvadron ingår. Solist är Lars Berghagen.

Musikdagen består förutom kvällskonserten av bland annat kammarmusik i Tyska kyrkan och Riddarhuset. På eftermiddagen spelar musikkårer på torg runt om i Stockholm. Arrangemanget bekostas av sponsorer och belastar inte Försvarsmaktens ekonomi.

Konserten "Med pukor och trumpeter" bandas av SVT och sänds den 28 augusti.
– Att få en hel timme på bästa sändningstid känns exklusivt. Militärmusiken innehåller mycket tradition och känslor. Ibland skapar vi feststämning vid parader och ceremonier och ibland skapar vi tröst i svåra stunder, säger konstnärlige ledaren Mats Janhagen.

» Program Beridna Högvaktens och Försvarsmusikens dag

Fotnot: Arrangemanget är ett samarbete mellan Försvarsmusikcentrum och Föreningen för den Beridna Högvakten.