Sommar-rapport från Afghanistan

Denna återkommande rapport från överste Bengt Alexandersson, CO FS 15 i Afghanistan, kommer bland annat handla om hur sommaren varit i Afghanistan. En kort beskrivning av hur livet på ett PO, Provincinal Office, är och hur tillvaron kan förändras i ett land som Afghanistan.

En soldat från Quebec Lima står på vakt utanför Aybak. Foto: Maria Dupont
Överste Bengt Alexandersson  gratulerar chefen för 4th Kandak.209. Corps efter deras certifiering utbildningsgraden CM1.
Överste Bengt Alexandersson gratulerar chefen för 4th Kandak.209. Corps efter deras certifiering utbildningsgraden CM1. Foto: Major Göran Arvidsson
Överste Bengt Alexandersson gratulerar chefen för 4th Kandak.209. Corps efter deras certifiering utbildningsgraden CM1. Foto: Major Göran Arvidsson

Stort tack
Allra först vill jag rikta ett stort tack till Delta Quebec som efter en mycket förtjänstfull tid här nere i Afghanistan nu har slutfört sitt uppdrag och åkt hem till Sverige. Vi på FS 15 som är kvar sätter stort värde på det arbete ni lagt ner och den proffsighet ni visat. Jag hoppas att ni tar er tid för att njuta av den sensommartid som är kvar hemma i Sverige med grillkvällar, glass-ätning, bad och allt vad det innebär.

Värme
Det har varit mycket varmt en ganska lång tid. Det började redan i mars med att våren gick över till sommar direkt. Uteblivet vårregn har satt sina spår i den afghanska jorden. Detta i sin tur har lett till uteblivna skördar och boskapen har inte hittat tillräckligt med föda. Samt en värme som i vissa stunder har kommit upp över 70 grader i solen. Något som inte bara sätter spår hos våra soldater vars uppgifter med bland annat patrullering blir tyngre, men det betyder hårda ansträngningar framförallt hos lokalbefolkningen.

Provinser
Det område som FS 15 har ansvar för består av fyra provinser. Man kan likna en provins vid ett landskap eller ett län hemma i Sverige. Varje provins har en egen guvernör, som man närmast kan likna vid en landshövding, om än med mer makt och inflytande. I provinsen Balkh ligger Camp Northern Lights, i Samangan, Jowzan och Sar-e Pol bor soldaterna på ett PO, Provincinal Office. Där bor man väldigt centralt, i hus eller baracker. Man har kanske inte svensk standard fullt ut när det gäller bad, toalett och kök men förutsättningarna är tillräckliga och man har en bra atmosfär. Möjlighet till avkoppling med Internet, musik och film finns och man har även ett gym.

Provincinal Office
På ett PO finns det soldater som arbetar med samverkan och soldater som ingår i MOT-team. Skillnaden är att dessa team har sina ansvarsområden i byarna, utanför staden, där PO:t är beläget. Dagarna består av möten med guvernörer, polischefer, byäldste och andra högt uppsatta människor i området. I Shebergan som ligger i Jowzan-provinsen försöker man just nu vara så delaktiga man kan i en process som benämns DIAG, Disarment of Illegal Armed Group. I denna process understöds den afghanska polisen med att få de som har illegala vapen att lämna in dem till polisen.

Fotpatrull
I alla provinser utförs även fotpatruller för att komma den afghanska lokalbefolkningen nära. – Intresset för oss soldater är stort och vi möts oftast väl, säger Korpral Sara som är Radio operatör och baserad på PO Sar-e Pol. Kvinnorna hälsar gärna när det är kvinnliga soldater med ute och patrullerar, vilket händer ofta då vi är fyra kvinnliga soldater av åtta i vårt team. Det händer ofta att de lyfter på burkorna för att heja och då ofta med ett leende.

Säkerhetsläget
I norra Afghanistan, där våra fyra provinser ligger, är säkerhetsläget relativt stabilt. Vi tar dock inte detta läge för givet utan är fokuserade på vår uppgift varje gång vi utför ett uppdrag. Att olyckor händer är något som vi inte önskar och arbetar hårt för att undvika. Tyvärr så går inte det alltid. Vi har haft en händelse med en svensk officer som var inblandad i en olycka när han arbetade med en robot som används för att röja minor. Officeren är nu hemma i Sverige för att få den bästa behandling som svensk sjukvård kan erbjuda. Efter att olyckan ägt rum följde vi de rutiner som vi noga har arbetat in. Och samarbetet med våra allians-länder fungerade utmärkt. Det är en riskfylld tillvaro vi lever i, här i Afghanistan, och det bör vi alla vara medvetna om.

Överste Bengt Alexandersson
CO FS 15


CO = Commander
FS = Fortsättnings Styrka
PO = Provincinal Office
MOT = Mobile Operations Team
DIAG = Disarment of Illegal Armed Group