Nya soldater på plats i Tchad

Under söndagen kom den sista omgången soldater tillhörande den svenska kontingenten som verkar inom ramen för Eufor i Tchad. Samtidigt lämnade de sista 59 hemvändande soldaterna ur TD 01 Afrika.

Uppställda på flygplatsen i Tchads huvudstad välkomnades de nyanlända soldaterna. Foto: Catharina Bergsell/TD 01F
Christian Bjurefalk är glad över att äntligen få komma ut på mission.
Christian Bjurefalk är glad över att äntligen få komma ut på mission. Foto: Catharina Bergsell/TD 01F
Christian Bjurefalk är glad över att äntligen få komma ut på mission. Foto: Catharina Bergsell/TD 01F

För soldater och officerare i TD 01 har missionen varit både en intensiv och arbetsfylld tid och alla kommer att på något sätt ta med sig en mängd nya intryck och erfarenheter hem till vardagen i Sverige.

Efter den cirka sju timmar långa resan från Sverige till Tchad var det ett gäng trötta men motiverade soldater som i gassande sol och 35 graders värme steg ur flygplanet på N'Djamenas internationella flygplats.

Samtidigt som de nya soldaterna välkomnades av major Jacob Michaelsson, ställföreträdande chef för TD 01F, sjöng soldaterna ur den ”gamla” hemroterande styrkan "Hemåt det bär" för full hals. En gammal tradition som hemvändande soldater från utlandstjänst känner till och som både skapar samhörighet och sporrar de nya till att komma igång.

Äntligen dags

Christian Bjurefalk som tidigare varit med i Nordic Battlegroup har väntat på att komma ut på mission i 1,5 år. Nu äntligen är det dags.
– Det är jätteskönt att äntligen vara på plats, nu vill vi bara komma igång med att börja jobba och få göra nytta, säger Christian som är ställföreträdande skytteplutonchef.

I två veckors tid har soldaterna haft en intensiv missionsutbildning på Livgardet i Kungsängen. De har skjutit in sina vapen, övat stridsmoment, provat ut sin skyddsmask, vaccinerats och fått allmän information om Tchad och kulturen de kommer att möta.
De första dagarna kommer de att stanna kvar i N'Djamena på Camp Europa, en form av transitcamp för hemvändande och nytillkomna soldater. Där ska de vänja sig vid det varma, fuktiga klimatet för att sedan flygas till operationsområdet i Abéché, där deras främsta uppgift är att stödja den finska kontingenten med dess bevakningsuppgifter inom den stadigt växande Camp Star.

Fullt bemannat

Med de sista 25 soldaternas ankomst är nu det svenska styrkebidraget TD 01F så gott som fullt bemannat. Totalt består förbandet av ca 120 soldater.

I ytterligare 1,5 månad kommer förlängningsomgången fortsätta att stödja Eufors etablering i Tchad och Centralafrikanska republiken för att efter den 15 september påbörja avvecklingsfasen av "swedish marines".