Ledningsregementet visar verksamhet

– Det här är en bra möjlighet att ge en bild av vad Försvarsmakten gör och förklara varför vår verksamhet är nödvändig. Det säger Micaela Christoffersen, en av de värnpliktiga soldater som fanns på plats när Ledningsregementet i Enköping på lördagen bjöd in till regementets dag.

Micaela Christoffersen gör sin värnplikt vid Ledningsregementet. Hon anser att regementets dag är en bra möjlighet att visa hur dagens försvarsmakt fungerar. Foto: Niklas Ehlén/Försvarets bildbyrå
Elias Johansson representerade Hemvärnet. Tillsammans med andra soldater från Norra insatsplutonen demonstrerade han plutonens förmågor.
Elias Johansson representerade Hemvärnet. Tillsammans med andra soldater från Norra insatsplutonen demonstrerade han plutonens förmågor. Foto: Niklas Ehlén/Försvarets bildbyrå
Elias Johansson representerade Hemvärnet. Tillsammans med andra soldater från Norra insatsplutonen demonstrerade han plutonens förmågor. Foto: Niklas Ehlén/Försvarets bildbyrå

Några minuter innan invigningen börjar står Micaela Christoffersen och hennes kollegor i plutonen uppställda och redo. Samtidigt fylls planen framför dem av de tusentals besökare som sökt sig till Ledningsregementet.

Under dagen ges besökarna en möjlighet att möta verksamheten vid regementet som bland annat svarar för att hela Försvarsmakten får tillgång till välutbildade förband inom ledning och telekrig. Programmet som möter besökarna under regementets dag är dock betydligt bredare än så. Utställningar och förevisningar varvas med praktiska uppvisningar och moment Här finns allt från regementspersonal som arbetar med meteorologi och oceanografi till representanter från olika frivilligorganisationer.

Bland dem som representerar Hemvärnet finns Elias Johansson från Norra insatsplutonen:
– Vi visar såväl utrustning som en del av de uppgifter vi kan lösa. Norra insatsplutonen satsar mycket på att öka sina aktiviteter och det känns viktigt att vara på plats och berätta vad vi gör, säger han.

En av de besökare som kommit till regementets dag är Nahid Sanei. Hennes son, Gorgin Rezvani, gör sin värnplikt på en insatspluton. Sonens värnplikt och regementets dag är den första närmare kontakt hon har haft med Försvarsmakten.
– Min bild har definitivt förändrats i en positiv riktning, inte minst utifrån hur bra utbildning soldaterna får, säger Nahid Sanei.

Gorgin Rezvani uppskattar också möjligheten att kunna visa upp vad vardagen som värnpliktig innebär. Att bara berätta hemma på permission räcker inte:
– Nu kan jag konkret visa min familj hur vi lever och arbetar under värnplikten, säger han.

Vinnare i tävling på regmentets dag

Rätt antal: 267 st

Vinnare är:

  • Arvid Melin, Enköping
  • Hasans Nagmud, Uppsala
  • Eivor Norén, Enköping

Grattis, ni får varsin thermos skickad på posten.