KS17 banar väg för nytt armékoncept

Det saknas en bataljon hemma på regementet, konstaterar Livgardets chef Svante Borg. Beslutet att bemanna KS17 enligt insatsförsvarets nya armékoncept innebär att det är tillfälligt glest bland officerare att utbilda soldater hemmavid. Projektet har dock visat sig framgångsrikt. ”Livgardet tar täten för Försvarsmaktens och arméns förändring av förbanden”, säger en nöjd regementschef.

Överste Svante Borg är stolt och nöjd med Livgardesförbandet KS17:s insatser i Kosovo. Foto: Hannah Larsson

I 30 graders värme i Kosovo sitter en mycket nöjd överste. Regementschefen Svante Borg har hälsat på sina officerare och soldater. Han är tillfreds med det han har sett och hört.
– Vi arbetade fram ett ledarskap redan under grundutbildningen som skulle innebära att det inte blev allt för stor skillnad för soldaterna att gå från värnpliktiga till anställda soldater i utlandsstyrkan. Det jag ser nu är att det har hållit hela vägen från inryck till mission. De här 20-åringarna har vuxit flera år med det tydliga ansvar som givits dem, konstaterar Svante Borg.

Kort startsträcka
Förbandet har, tack vare den goda kännedomen om vilka som ingår i det och samträningen, haft kort startsträcka från i april då ansvaret övertogs från föregångarna vid den svenska kontingenten i Kosovo. Men den största vinsten ligger inte i effektivitet som kan mätas i tid eller pengar, utan i mänskliga värden.
– Det finns en inbyggd trygghet i förbandet och den stadgan väger upp mot vilket år soldaterna är födda.

Ja – skyttekompaniet är ungt. Medelåldern är runt 21 år. Diskreta huvudskakningar ifrågasatte 1. Gardesbataljonen. Nu får Svante Borg nyfikna frågor hemma. Hur går det för KS17, föregångarna i det nya armékonceptet?

– Andra förbandschefer frågar mycket och från armétaktiska staben är man intresserad av att se helheten. KS17 bevisar att det koncept vi valde är fullt operabelt. Jag har jobbat med dussintalet olika enheter men just det här förbandet ligger otroligt bra till när det gäller att hålla stilen och känslan.

Med kungens emblem på armen
Det ska märkas att det är ett Livgardesförband på plats i Kosovo. För att markera att man går i bräschen för det nya armékonceptet, bär förbandet kungaemblemet på vänster ärm. Vid högtidliga ceremonier, mottagningar och medaljparader är fanbäraren iklädd uniform modell äldre.

– Vi företräder Sverige genom att vara ett gardesförband. Vi profilerar varumärket Livgardet genom att visa att vi levererar. Sedan kanske det inte spelar så stor roll för insatsen i sig om det är Livgardet eller KS17. Professionalism är huvudsaken, resonerar Svante Borg.

Vid hemkomst i slutet av oktober, krigsplaceras skyttekompaniet i 11:e lätta mekaniserade bataljonen. Officerarna och soldaterna i national support element, NSE:t, går till olika uppgifter. 2009 kommer att bli ett år i väntan på nytt försvarsbeslut.

– Väl hemma tar arbetet vid med att utvärdera nya armékonceptet och kolla hur förbandet och officerarna mår. Och viktigast av allt – hur kan vi vidareutveckla dem?
2009 bemannar Livgardet den 18:e insatsen i Afghanistan. Svante Borg tror att många från KS17 kommer att söka vidare.

– Det soldaterna säger skiljer sig från hur resonemanget brukar vara. De säger att de kan tänka sig att åka, men att det beror på vilka befäl de åker med. De vill ha rätt chefer.

Svante Borg ler. Han är full av intryck efter några intensiva dagar med förbandet på plats i Kosovo.
– Ett av de tydligaste minnena är nattpatrullen i en liten by. Det var kul att stå där och slänga käft med soldaterna. Och att se våra gamla majorer som på nyttfödda med pappersbuntarna på skrivbordet utbytta mot m/90-uniform i skarpt insatsområde. Det gör gott.