Instruktörskurs Överlevnad i Karlsborg

13 deltagare varav en är från Schweiz, två från Danmark, en från Norge och två från Irland. Det är personerna som just avslutat kurs 0293A som är Försvarsmaktens instruktörskurs i överlevnad.

Toppen av klippan är nära! Marken med en sjö syns i bakgrunden.
Toppen av klippan är nära! Marken med en sjö syns i bakgrunden.
Toppen av klippan är nära! Marken med en sjö syns i bakgrunden. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Toppen av klippan är nära! Marken med en sjö syns i bakgrunden. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten

Under cirka fyra veckor har deltagarna fått lyssna, prova på och levt utomhus en vecka för att få den kunskap och erfarenhet som krävs för att leda överlevnadsutbildningar i Svenska Försvarsmakten. Överlevnadsskolan har en god resumé internationellt och kursen är särskilt eftertraktad av utländska Försvarsmakter.

I dag är inriktningen på Överlevnadsskolan och på denna instruktörskurs SERE. SERE är ett internationellt, engelskt ord som står för: Survival (Överlevnad), Evasion (Dold överlevnad, flykt), Resistance (Motstå exploatering i en fång/gisslan situation) och Extraction (Undsättning)

Utvecklingen som överlevnadsskolan startade för ett antal år sedan från ren överlevnad till SERE är en del av Försvarsmakten omstrukturering till ett modernt insatsförsvar. Överlevnadsskolans kunskaper är eftertraktade både internationellt och i Sverige.

Kursen är den 20:e i ordningen sedan starten 1989.

Förutom sommardelen på instruktörskursen sker en vinterutbildning som samtliga deltagare måste genomföra innan de kan titulera sig överlevnadsinstruktörer.