"Foxtrot Sierra – kom in..."

Efter snart två veckors  vistelse i Tchad är skytteplutonen Foxtrot Sierra redan i full gång med att lösa bevakningsuppgifter åt Eufor.Soldaterna som till största del kommer från Nordic Battlegroup, genomför en förhållandevis kort mission på drygt tre månader. Därför är det full fart från början till slut.

Patrik sitter på vakt i soluppgången. Foto: Francis Lefebvre
Foxtrot Sierra bygger samlingsplats åt förbandet.
Foxtrot Sierra bygger samlingsplats åt förbandet. Foto: Catharina Bergsell/TD 01F
Foxtrot Sierra bygger samlingsplats åt förbandet. Foto: Catharina Bergsell/TD 01F

Innan de anlände till N'Djamena i början av augusti hade de tillbringat några veckor på Livgardet i Kungsängen. Där repetitionsutbildades plutonen för att soldaterna skull sammanföras och förberedas på sina kommande uppgifter.

Den svenska kontingenten, SWECON, har bland annat i uppgift att stödja den finska kontingenten, FINCON, med att lösa bevakningsuppgifterna på Camp Stars.

Vakttjänst i vakttorn

Det svenska förbandet TD 01F löser uppgiften med en reducerad pluton med två chefer och 16 soldater uppdelade i två åttamannagrupper. Foxtrot Sierra svarar för bevakningsuppgiften två dygn i veckan. Då sanvarar de för vakttjänst i vakttorn, maingate (huvudentré) och genom fordonspatrull.
 
– Det var riktigt jobbigt första veckan eftersom vi påbörjade våra uppgifter direkt. I vanliga fall brukar soldaterna ha några dagars acklimatisering för att vänja sig vid värmen och fuktigheten, men vi körde igång med en gång, säger Kristoffer, skyttesoldat.

Vaktposterna, som sitter cirka tio meter ovan markytan, ser ut över stora delar av campområdet. För att hålla kontakt med varandra har de en radio till sin hjälp. Förutom den personliga stridsutrustningen har de bildförstärkare, infraröd kamera och kikare.

Passfria

Vaktsoldaten Patrik som för tillfället sitter i tornet ser ut över landskapet. Två dagars bevakningsberedskap är snart till ända och FINCON tar över de nästkommande fyra dygnen.

När Foxtrox Sierra är passfria tillbringar de sin lediga tid med att vårda sina vapen, tvätta, titta på film eller "fysa". Det är nödvändigt för att hålla stridsmoralen på topp.

Under sina två passfria dagar har Foxtrot Sierra byggt en samlingsplats åt förbandet där de ska kunna samlas, grilla, spela spel, titta på tv och prata.  

Nya uppgifter

Det är vida känt att den svenska kontingenten gör ett kvalitativt arbete och är en pålitlig resurs åt Eufor. I dagarna har förbandet tilldelats ytterligare ett nytt område strax nordväst om Abéché. Genom patrullering ska de utforska omgivningen och lära känna lokalbefolkningen och deras vanor.  

Medan solen sakta stiger upp mellan bergstopparna hörs det begynnande monotona sorlet av böneutropare i minareterna, tuppar börjar gala och några getter bräker. Staden vaknar sakta till liv och Patrik går strax av sitt pass.