Första prideparaden i uniform

För första gången fick Försvarsmaktens anställda och värnpliktiga bära uniform i prideparaden. Försvarsmakten beslutade tidigare i år om en ny riktlinje, det vill säga ett förtydligande av hur Försvarsmaktens uniformsreglemente ska tolkas.

Ett 50-tal personer från Försvarsmakten gick för första gången i uniform i prideparaden i Stockholm. Foto: Försvarsmakten
Försvarsmaktens lastbil i prideparaden följdes av personal i uniform. Foto: Anders Sjödén/Försvarsmakten

Riktlinjen innebär att det för första gången gjort var möjligt att bära uniform i prideparaden.
– Att få gå i uniform gör att man känner sig extra stolt nu i årets parad. Vi har chansen att visa andra nationer vart nivån ska läggas, säger Ulrika Hansson, ordförande i föreningen HoF, Homo-, bi- och transpersoner i försvaret.

Riktlinjen förtydligar det faktum att Försvarsmakten inte ser prideparader som politiska demonstrationer, vilket tidigare varit skälet till att inte få bära uniform.

– Vi har länge väntat på ett besked från Försvarsmakten i frågan. Nu välkomnar vi riktlinjen. Äntligen kan jag och mina andra stolta kollegor få visa vår helhet, i synnerhet under prideparaden. Att detta sker inför Europride är enastående. Vi är jätteglada och lyckliga över detta. Nu kan vi visa hur långt Försvarsmakten har kommit i sitt mångfalds- och antidiskrimineringsarbete, säger Ulrika Hansson.