Dokumentär om NBG

"Svenska soldatfabriken" heter en dokumentärfilm som följer förberedelserna och utvecklingen av NBG – Nordic Battlegroup.

Sverige har inte varit i krig på 200 år men det blir allt vanligare att svenskar medverkar i internationella insatser. Det europeiska försvarssamarbetet kommer framöver att ha en allt mer framträdande roll och sedan 2007 har två stridsgrupper åt gången stått i ständig beredskap för att kunna sättas in i oroshärdar.

Första halvåret 2008 ledde Sverige en stridsgrupp, Nordic Battlgroup. I styrkan ingick även Finland, Estland, Norge och Irland. Styrkans uppdrag var att ha beredskap för att inom tio dagar vara på plats i ett insatsområde, efter beslut av EU.

I Nordic Battlegroup var svenska soldater en majoritet med 2 300 av sammanlagt 2 800 soldater. Nästa gång Sverige enligt planerna ska leda en stridsgrupp är första halvåret 2011.

Dokumentären sänds klockan 21.00 i TV4.