Rutinerna övades med bombhot på låtsas

Tre ihoptejpade svartmålade PET-flaskor och lite lösa sladdar kan orsaka stort pådrag. En helt vanlig söndag gick larm om en bomb under ett fordon på väg in till Camp Victoria. Som tur var var allt bara övning.

Plötsligt blir det liv och rörelse.Övningen med IED-larmet i maingate gör att reservgrinden måste öppnas. Foto: Hannah Larsson
"Bomben" var tre ihoptejpade PET-flaskor.
"Bomben" var tre ihoptejpade PET-flaskor. Foto: Hannah Larsson

Kontrollerna för att komma in på svenska Camp Victoria och andra baser i Kosovo är många – men de tål att testas. En vanlig, ganska slö, söndag ljöd larmet på campen:

–Exercise, exercise, exercise. En IED har hittats under ett fordon i main gate. Den är avspärrad och vår reservgrind har öppnats, meddelade sambandscentralen i högtalarna.
IED betyder Improvised Explosive Device – på ren svenska: hemmagjord bomb.

Provisorisk gate öppnas
Genast blir det liv och rörelse på campen. Den avspärrade huvudinfarten sätts under bevakning och den provisoriska gaten bemannas. Sjukvårdarna står beredda ifall något skulle inträffa och det går larm till irländska bombexperter att svenskarna har en bomb i vakten.

Det halvmeterlånga föremålet som är fäst under personterrängbilens bensintank, upptäcktes när vaktsoldaten speglade fordonets underrede. Det görs rutinmässigt vid varje inpassering till samtliga militära camper. Om bomben som satt under EOD-teamets Geländewagen hade varit riktig och kommit in på Camp Victoria hade den kunnat orsaka stor förödelse.

– Den är tänkt att vara en fjärrutlöst bomb, det är det som de här sladdarna indikerar. Den som har satt fast den ska kunna utlösa den med mobiltelefon, förklarar ammunitionsröjmannen Dag Sahlberg.

Höjd säkerhet
Hotbilden mot utländska militära styrkor i Kosovo bedöms som låg, men säkerhetsåtgärderna är ändå rejält tilltagna. På senare tid har skyddet vid Camp Victorias huvudinfart höjts genom att bommar har satts upp. Alla som passerar in måste vara på förhand godkända besökare och visa legitimation.

Efter övningen, som pågick i knappt en timme, samlades alla inblandade för att gå igenom scenariot och om huruvidanågot måste göras för att utveckla rutinerna.