Nytt schema ger soldater ledigt på vardagar

Längre arbetsveckor ska kunna ge en bättre utbildning, både för soldater och för befäl. Därför ändras tidsplaneringen på livskvadron på Livgardet i Kungsängen.– Jag tror att det är bättre att göra lumpen i dag än förr, säger Joakim Janmyr, som just har ryckt in.

Simon Nilsson packar. Foto: Katja Öberg/Försvarsmakten

Joakim Janmyr är en av 216 inryckande militärpoliser på livskvadron, och framför sig har han elva månaders utbildning. Han ser värnplikten som en väg ut i arbetslivet.
– Det är inte lika många som får göra lumpen idag, och därför ökar meritvärdet. Jag tror chansen att bli polis ökar om man har gått här.
Polishögskolan är dock inte det enda som hägrar. Han har också funderat på att använda sina framtida kunskaper internationellt.
– Utbildningen är ju ganska bred. Om jag trivs så kanske jag söker utlandstjänst.

Årets utbildning skiljer sig från tidigare år. Istället för femdagarsveckor med start måndag och slut fredag, har man i genomsnitt niodagarscykler med fem-sex dagars ledighet emellan.
– Systemet har provats på andra håll. Soldaterna är borta hemifrån längre men är samtidigt hemma längre också. De kommer att vara hemma på vardagar, vilket gör att de kan uträtta ärenden som alla andra i samhället, säger major Jonny Lindfors, ställföreträdande skvadronschef.

Förändringen innebär mer tid åt utbildning. Tidigare förlorades mycket tid åt start och avslut av veckan. De tillfällena minskas nu.
– Vi tror att vi kan dra saker längre med det nya systemet. Tidigare hade vi nästan bara tre hela övningsdagar och det blev stressigt på slutet, säger Jonny Lindfors.

En annan anledning till den ändrade utbildningsrytmen är att frigöra tid för befälsutbildning. Både för en bättre arbetsmiljö och för att kunna ge en så bra och uppdaterad utbildning som möjligt.