Ny svensk personal I Eufors högkvarter

Den svenska personalen i Eufors högkvarter i Tchad håller som bäst på att bytas ut.– Det känns lite vemodigt, det är tråkigt att lämna ett fungerande europeiskt gäng där alla uppskattar svenskarnas insatser, säger Dennis Jedsmo.

Personalbyte i Tchad. Från vänster; Dennis Jedsmo, Stefan Berner (ny), Bernt Åkerlund och Magnus Johansson. Foto: Mats Laggar TD01

Vid Eufors högkvarter i Abéché i östra Tchad arbetar fyra svenskar. Uppgiften är att i en stor multinationell stab leda Eufors olika nationella styrkor bland annat för att effektivisera insatserna.

– Det svenska förbandet har varit synnerligen populärt. TD01 har varit ett av Eufors få verktyg för att lösa sina uppgifter. Vi har ofta blivit tillfrågade och vi har utfört uppdragen väl och utan knot. Det har imponerat. Vi har fått ett väldigt gott renommé. Det har varit mycket trevligt att jobba här på högkvarteret under dessa angenäma förhållanden, säger Jedsmo.

I veckan har den svenska högkvarterskvartetten lämnat över sina arbetsuppgifter till de svenskar som ska ingå i den svenska fortsättningsstyrkan.
– I stort sett är överlämningen redan klar. Återstår gör bara min ersättare, som kommer nästa vecka, säger Jedsmo.

Den snart avslutade missionen väcker känslor.
– Visst har det varit jobbigt ibland med en viss språkförbistring mellan nationerna. Det har också funnits en malande och grundläggande stress över av att alltid vara i tjänst och tillgänglig. Men det har också varit roligt och tillfredsställande. Med den feedback vi fått angående det svenska förbandets insatser känns det lite som att lämna ett vinnande lag. Samtidigt ska det bli skönt att få återvända till det civila livet i Sverige, säger Dennis Jedsmo.