Läget i Darfur är osäkert

Major Torbjörn Blom var på väg tillbaka till Sverige när en UNAMID patrull blev överfallen och sju fredsbevarande soldater dödades i ett eldöverfall.

Information och övning i evakuering genomfördes på högkvarteret i Al Fasher under söndagen. Foto: Torbjörn Blom/Försvarsmakten
En alltför vanlig men otrevlig syn på camperna i Darfur de senaste dagarna.
En alltför vanlig men otrevlig syn på camperna i Darfur de senaste dagarna. Foto: Torbjörn Blom/Försvarsmakten
En alltför vanlig men otrevlig syn på camperna i Darfur de senaste dagarna. Foto: Torbjörn Blom/Försvarsmakten

Tanken var att major Torbjörn Blom skulle återvända till Sverige i början av juli. Detta förändrades då han först blev tvungen att åka till Senegal för att kontrollera senegalesiska militära och polisiära enheter som snart ska komma till Darfur. Vid återkomsten till Darfur ville situationen i provinsen något helt annat.  Det började med den första attacken mot UNAMID sedan missionsstarten den 1 januari 2008.

Kriminella grupper genomförde ett eldöverfall mot en patrull bestående av civila poliser, militärobservatörer och en skyddsstyrka. Attacken skedde en bit utanför provinshuvustaden Al Fasher. Under detta eldöverfall förlorade UNAMID sju fredsbevararande soldater. 22 personer skadades varav sju riktigt allvarligt.

Åklagare vid Internationella brottmålsdomstolens begärde på måndagen Sudans president Omar Bashir häktad för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott. UNAMID beslutade på grund av detta att börja omlokalisera delar av missionens medlemmar.

Både inhemsk och utländsk media hävdar att UNAMID evakuerar under panik, men så är inte fallet. Denna omlokalisering av personal går mycket säkert och lugnt tillväga. Omlokaliseringen påbörjades under  tisdagen med transporter till Entebbe i Uganda och Addis Abeba i Etiopen. Militär personal är inte planerad att omlokaliseras i detta skede, dock kan situationen snabbt förändras och evakuering av militär personal kan ske snabbt.

Alla i missionen har beordrats att ha "snabbpackningar" , pass och minst 500 dollar med sig var de än befinner sig. UNAMID är beredda att fortsätta lösa sina uppgifter, om nu säkerheten medger det. Framförallt prioriteras att fortsätta sända in trupp och materiel in till Darfur samt att skydda internflyktingarna från angrepp av kriminella grupper.

Situationen är oerhört instabil och mycket bräcklig för närvarande. Osäkerheten om vilka reaktioner som kan komma den närmaste tiden är stor.