Juni-rapport från Afghanistan

Bengt Alexandersson, Brigadchef från P4 i Skövde, är chef för den svenska styrkan i Afghanistan. Han berättar här tillsammans med Anders Svensson en av förbandets gruppchefer, vad som har hänt under juni månad i norra Afghanistan och inom FS15, 2. Stridsgruppen.

Foto: Maria Dupont

Förbandet har vid sidan av ett stort antal operationer och patruller hunnit med att fira både nationaldag och midsommarafton samt haft ett antal möten med de fyra distriktens guvernörer i Jowzan, Samangan, Sar-e Pol och Balkh.

Värme
I Afghanistan möter man två olika sorters värme. En värmen når uppemot 40 grader i skuggan enligt termometern som sitter på väggen utanför stabsexpeditionen inne på Camp Northern Lights. Den kan vara ganska så påfrestande för soldaterna som är ute och patrullerar och det är mycket viktigt att man dricker vatten ofta för att återställa vätskebalansen. Under juni månad har vi genomfört ungefär 700 patrulle,. många av dessa tillsammans med den afghanska polisen och den afghanska militären.

Den andra sortens värme möter man hos afghanerna. Många kan vittna om den glada uppsynen man ser hos barnen, men även om stoltheten hos de vuxna. Afghanerna är ett mycket stolt folk.

Soldatperspektivet
Jag frågade Anders, en av våra gruppchefer, hur han och hans kamrater har upplevt sin första tid i Afghanistan.

”Sedan vi landade i Afghanistan har det varit fullt upp mer eller mindre varje dag. Vår pluton är en av de enheter som är mycket ute i byarna och möter lokalbefolkningen. Vi har många varierande uppgifter, allt från att stå vakt på campen och köra transporter till olika platser, till att patrullera tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor samt genomföra möten med viktiga personer i samhället. Flera gånger varje vecka genomförs dessa patruller tillsammans med enheter ur den afghanska armén och de olika polismyndigheterna. Nu efter snart två månader i området, är det roligt när människorna börjar känna igen oss och man som enskild soldat känner att man gör nytta. Vi blir ofta inbjudna till afghaner vi möter.”

Högtider
På Camp Northern Lights bor det inte bara svenskar utan campen delas med cirka 90 finska soldater. I början av juni firade vi den finska flaggdagen.

Någon vecka senare var det dags för de svenska soldaterna att sträcka på sig lite extra för då firade vi Sveriges nationaldag. Vid den här typen av högtider samlas hela kontingenten på flaggplanen och vi har parad för fanan, tal, musik och god mat. Vi försöker högtidlighålla dessa dagar och jag får erkänna att jag tycker att vi har lyckats på bästa möjliga sätt, trots att alla mer eller mindre parallellt är inblandade i utåtriktat arbete inom vårt område.

En högtid då kanske hemlängtan kanske gjorde sig lite mer påmind var självklart midsommarafton. Men även då försökte alla på Camp Northern Lights, svenskarna i våra provinser och i Kabul se till att det kändes lite som hemma trots att vi är 600 mil bort från familj och vänner så skulle det kännas lite som hemma. Sill, jordgubbar med glass och midsommarlekar gjorde sitt till.

Guvernörer
Jag har tillsammans med vår politiske rådgivare och vår utvecklingsrådgivare genomfört ett antal besök hos de guvernörer, polischefer och militära ledare som finns i de fyra olika provinser som ingår i vårt område. Distrikten heter Jowzan, Samangan, Sar-e Pol och Balkh. Dessa fyra provinser har var sin guvernör som är utnämnd av den afghanska regeringen.

Länder inom ISAF arbetar lite olika i respektive ansvarsområde. Det svensk/finska sättet att arbeta har säkerhet som huvudfokus . Vi stöttar och arbetar tillsammans med den afghanska polisen och militären för att på så sätt hjälpa till och bygga upp ett säkert samhälle. Först då har olika biståndsorganisationer möjligheten att hjälpa till med olika utvecklingsprojekt.

Vad vi har framför oss nu är en månad då temperaturen kommer att stiga ytterligare. Torkan kommer att bli ännu mer märkbar för afghanerna, vilket indirekt också kan påverka säkerhetssituationen. Vi följer självklart situationen mycket noga och i nära samarbete med olika avdelningar inom FN och andra biståndsorganisationer.

Bengt Alexandersson
CO PRT Mazar-e Sharif / SWECON Afghanistan
Brigadchef 2. Stridsgruppen

 

Maria Dupont

Press- och Informationsofficer, FS15