Första soldaterna hem

Under tisdagen lämnade de första delarna av den svenska styrkan TD01 Tchad. Samtidigt landade ersättarna i fortsättningsstyrkan.– Just nu känner jag bara en stor glädje över att få komma hem till barnen. Vemodet att lämna förbandet kommer nog med all säkerhet senare, säger Robert Forss.

Tchadstyrkans chef Peder Ohlsson tog vid flygplanstrappan adjö till de första soldaterna ur TD01 som avslutar missionen. Resterande delar återvänder till Sverige i augusti. Foto: Mats Laggar

Under tisdagsmorgonen lämnade 87 medlemmar i TD01 landet i ett chartrat flyg hem till Sverige. Ett par timmar tidigare hade 44 ersättare ur fortsättningsstyrkan landat på N´djamenas internationella flygplats.

En av dem som avslutade missionen är chefen för NSE (national support element), major Robert Forss. Den 23 februari anlände han till Tchad som en av åtta svenskar i förberedelsestyrkan.
– Vi har löst uppgifter som QRF för Eufor (snabbinsatsstyrka), bevakning och eskort. Ur ett personligt perspektiv har jag fått med mig många positiva upplevelser från Tchad. Personalmässigt har det varit otroligt att se hur bra det fungerat - så långt från Sverige och inledningsvis under så spartanska förhållanden. Utöver det har jag också fått uppleva en ny kultur, vitt skild från den i Sverige. Landet är fattigt och klimatet är oerhört tufft. Trots det har jag aldrig upplevt en sådan livsglädje bland barn och vuxna. Glädjen över livet har varit en stark, positiv upplevelse för mig, säger han.

Uppdraget som sådant har fungerat, men har inte stämt helt med det han trodde sig få uppleva.
– En del har fungerat trögare än förväntat.  Det har varit en större byråkrati än vad jag trodde att det skulle bli. Det är inte heller lätt att vara chef och styra på distans i ett land som Tchad, har jag insett, säger han.

Klimatet har varit tufft.
– Men jag trodde faktiskt att det skulle påverka oss ännu mer om jag ska vara ärlig. Jag trodde exempelvis att vi skulle behöva peppa soldaterna mer till ett gott humör. Det har istället gått oväntat bra. Humöret har varit gott överlag, även om värmen i vissa fall gjort att humöret trytit, säger han.