Efterlängtade avlösningsstyrkan på plats

Det är snart 5 månader sedan den första svenska delegationen, TD 01, anlände till Tchad. Nu efter ett antal värmeböljor, sandstormar och skyfall är det dags för dem att börja tänka på sin hemresa.

Varje kväll kommer ett skyfall över Camp Thorleif. Foto: Catharina Bergsell
Under aklimatiseringstiden befinner sig styrkan på Camp Europa
Under aklimatiseringstiden befinner sig styrkan på Camp Europa Foto: Catharina Bergsell
Under aklimatiseringstiden befinner sig styrkan på Camp Europa Foto: Catharina Bergsell

Den avlösande styrkan, TD01/F (förlängning) anländer till Tchad i omgångar och kommer att fortsätta att lösa de uppgifter som EUFOR har ålagt den svenska kontingenten fram till och med den 15 september. Därefter påbörjas det mödosamma avvecklingsarbetet.

– Det är en utmaning att förvalta det goda rykte som våra kollegor har byggt upp under de fem månader de tillbringat i Tchad säger Patrik Gardesten, chef för den avlösande styrkan TD 01/F.
 
Under tisdagens gryningstimmar anslöt huvuddelen av den avlösande styrkan som ska svara för den fortsatta svenska insatsen. Totalt åker ca 155 soldater ur TD01 hem och avlöses av ca 75 i den nya konstellationen, TD01/F.

Samtliga ur pionjärstyrkan har blivit tillfrågade om de vill fortsätta i missionen tiden ut. Ett antal har tackat ja och kommer nu att infogas i förlängningsomgången. Totalt kommer det att finnas cirka 125 svenskar kvar i Tchad.

För nykomlingarna återstår det strävsamma arbetet med acklimatisering, kompletterande missionsspecifik utbildning och överlämningar kollegor emellan.

Förväntansfulla och ivriga att äntligen få börja jobba

Daniel Edlund och André Enström är två av de avlösande soldaterna som har höga förväntningar och är ivriga med att få komma igång med uppgifterna.
– Jag är mer motiverad och nyfiken nu än när jag tog beslutet tidigare i våras, säger Daniel på underhållspluton.

André ser en utmaning i att arbeta med nya kollegor.
– På grund av den korta missionsutbildningen har inte soldaterna hunnit lära känna varandras kunskaper, färdigheter och begränsningar, bara det väcker nyfikenhet och vilja till att komma igång så snabbt som möjligt.