CO FS15 Bengt Alexandersson medverkade i Gomorron Sverige

Kl. 06.50 svensk tid sände SVT:s Gomorron Sverige ett inslag om säkerhetsläget i Afghanistan. FS 15 var representerade av kontingentens chef, överste Bengt Alexandersson. Med i studion var även Zahir Afshar från Svenska Afghanistankommittén

Överste Bengt Alexandersson, chef för den svenska styrkan i Afghanistan medverkade i Gomorron Sverige Foto: Maria Dupont
Sändningen följdes av soldaterna på Camp Northern Lights.
Sändningen följdes av soldaterna på Camp Northern Lights. Foto: Maria Dupont

"6:53 Dödstalen ökar i Afghanistan. Samtal med chefen för den svenska styrkan i Afghanistan BENGT ALEXANDERSSON och ZAHIR AFSHAR, Svenska Afghanistankommittén."

Så stod det i SVT:s programtablå för torsdag morgon. Programledare Patrik Peter började med att fråga överste Bengt Alexandersson om hur säkerhetsläget i Afghanistan egentligen är.

– I stort så har vi ett eskalerande läge, mest i södra och östra Afghanistan, sa Överste Bengt Alexandersson, chef för det svensk-finska PRT, Provincinal Reconstruction Team, som är ansvariga för fyra distrikt i norra Afghanistan.

Överste Bengt Alexandersson lyfte även fram det goda rykte som de finska och svenska soldaterna har bland afghanska företrädare. det goda ryktet har de förtjänat genom hårt arbete och bra agerande och det är på möten med guvernörer, polischefer, mullor och andra afghanska företrädare som Bengt Alexandersson har fått denna information.

Han lyfte även fram det goda samarbetet som man har med den afghanska polisen, ANP, och den afghanska armén, ANA. – Vår roll är ju att stödja ANA och ANP. Vår huvuduppgift är att stödja stabiliseringen av säkerheten. Utan säkerhet, ingen utveckling.

Missade du inslaget?
Gå in på webben svt.se/gomorron