Vinnaren i JAS 39-tävlingen fick sitt åtråvärda pris!

Måndagen den 26 juni tog Skaraborg flygflottilj F 7 i Såtenäs emot vinnaren i Försvarsmakten JAS 39-tävling, Tove Stillfjord. Dagen inleddes på Gripencentrum med genomgång av dagsprogram och säkerhetsrutiner och därefter fick Tove utrustning som tillpassades samt utbildning på säkerhetsmaterielavdelningen.

Vinnaren i JAS-tävlingen Tove Stillfjord framför JAS 39 Gripen Foto: Håkan Brandt, F7

När allt detta var klart var det redan dags för lunch. Våra guider på F 7, rekryteringsofficeren Lars-Göran Lövkvist och informationsofficeren Henrik Gebhardt, tog hand om oss på ett mycket proffsigt sätt.

Lunchen avnjöts på Parkmässen och sen fortsatte eftermiddagen med briefing/order för flygningen, simulatorträning med utrustning och förberedelser för flygning.
Kl 14.10 bar det så ut mot plattan för ha ”TAKE OFF” 14.40.

Ett team från TV 4 väst var även där för att följa själva utdelningen av priset. Tove fick svara på många frågor om nervositet, tankar, framtidsplaner och flygdrömmar vid intervjuerna av reportern från TV 4.

Det var en klarblå himmel och en ganska hög lufttemperatur som mötte oss på väg ut mot flygplanet. Om nervositeten inte varit så kännbar innan så började den bli klart påtaglig på väg ut till flygplanet.

Kl 14.40 lyfte den tvåsitsiga JAS 39 B med piloten Anders Björk och vinnaren Tove Stillfjord. I deras flygtur så ingick bland annat en passage över Orust där Tove har sitt föräldrahem, överljudsflygning på hög höjd samt att få ”spaka” flygplanet själv.
Efter cirka 50 minuters flygning landade de båda efter en lyckad flygning.

När vi pratade med en lycklig men lite trött Tove så fick vi veta att det varit fräckt och spännande men ganska varmt och lite omskakande.

Efter sedvanlig fotografering framför flygplanet genomfördes en debriefing med de andra piloterna som varit uppe och flugit under dagen. Där fick alla komma till tals och piloterna, Tove och chefen diskuterade på ett konstruktivt sätt hur det upplevt flygningen och vad som hänt.

Avslutningsvis så utdelades det ett intyg, för genomförd JAS 39-flygning,  till Tove av divisionschefen Richard Carlqvist. Ett foto i ram, med Tove framför JAS 39 efter genomförd flygning, överräcktes av Henrik Gebhardt, informationsavdelningen.

Med under dagen var förutom Tove även Toves pappa samt två deltagare från finalen.

Text: Johan Wormbs, Rekryteringscentrum