Tre dygn i hög beredskap

Efter cirka tre dygn i hög beredskap återgick den svenska styrkan i Tchad till ordinarie rutiner. Under helgen ryckte beväpnade grupper kritiska till Tchads regim in över landets gräns i öster. På basen i Abéché förberedde styrkan sig för det förändrade läget.

Stridställningarna i Tchad förbättras när beredskapen höjts för Eufor. Foto: Johan Lundahl/Combat Camera

Det är fredag, klockan är cirka tre på eftermiddagen och solen står högt på himlen över Abéché. Några soldater ur pluton Alfa sitter post andra förbereder Camp Neptun inför regnperioden. Delar av pluton Bravo har nyligen anlänt och fixar till sin utrustning efter marschen från N'Djamena.

Kompanichefen, Major Sperling är på möte vid Force Headquarters. Han får uppgifter om att rebellstyrkor rör sig mot Abéché och får order att höja beredskapen. En timme senare är pluton Alfas soldater utgrupperade i stridsställningar runt om campen. Pluton Bravos soldater packar sina pansarterrängbilar och gör sig redo för att understödja.

Underhåll förbereds, mat lagas till soldaterna som ligger utgrupperade och fältarbetarna förstärker stridställningarna. Alla vet vad de ska göra.
– Det märks att vi är väldigt samövade när det hettar till, säger Hannes Henricsson som är en av skyttesoldaterna på pluton Alfa.

Hannes är en erfaren soldat och har gjort tre missioner tidigare, två i Kosovo och en i Afgahnistan.
– Att agera och reagera snabbt utan att riktig veta vad det är som händer och utan några egentliga förvarningar ingår i det här jobbet. Det är tvära kast. Från att oroa sig för att prylarna i tältet ska bli blöta om det börjar regna, till att sitta i stridställningar dygnet runt och fundera över vad som händer om det kommer 2000 rebeller. Hur det kommer att se ut när den dagen är slut, säger Hannes.

Efter cirka tre dygn i hög beredskap återgår kompaniet till ordinarie rutiner.