Tchadstyrkan gjorde nytta i grannland

Tchadstyrkans första pluton har nyligen återvänt från ett två veckor långt uppdrag i Centralafrikanska republiken, CAR.– Det är så uppenbart att vi gör nytta i Birao. Civilbefolkningen känner stor trygghet av vår närvaro, säger Eric Winquist.

Stefan Krogell, första pluton, hälsar på några lokala ungdomar under en patrull i staden Birao, Centralafrikanska republiken. Foto: Jonatan Knutsson

Under 15 dagar har delar Tchadstyrkans första och tredje pluton arbetat i Centralafrikanska republiken. Uppgiften var att lösa av den ordinarie franska Euforstyrkan, som i stället skulle ut på en långdistanspatrull i området.
– Vi vaktade Eufors lokala förläggning i orten Birao. Vi kunde även genomföra egna patruller i staden, som har cirka 1 000 invånare, säger han.

Grönare och fuktigare
Vistelsen i Birao var en kontrast till livet Tchad. Klimatet är mer tropiskt, vilket gör att det är grönare, fuktigare och mindre dammigt.
– Det var också en annan känsla att verka i Birao, jämfört med den i Tchad. Befolkningen var uttalat mer tacksam över vår närvaro. De var glada över att vi garanterade säkerheten i staden. Troligtvis beror det på att rebellerna attackerade staden så sent som för knappt ett år sedan, säger Winquist.

Ingen nöd
Livet i Birao är enkelt och spartanskt. Tack vare hjälporganisationerna går det ändå ingen nöd på staden.
– Trots fattigdomen var det ändå få människor som tiggde på gatorna, säger han.
Den svensk-finska styrkan besökte även en skola under sin vistelse i Centralafrikanska republiken..
– Eufor delar ut skolmaterial i Birao som en goodwill-gest. Det handlar om enkla saker som skrivhäften och skolböcker. Det var mycket tillfredsställande att se hur något så litet kunde glädja så många så mycket, säger Winquist.
Befolkningen uppskattning var överlag stor.
– Vi träffade också guvernören som tackade oss för att vi var på plats. Han sa att tack vare Eufor kunde barnen gå i skolan – och de vuxna vågade vara utomhus på kvällar och nätter, säger Winquist.

Samlade styrkor
Eufors drygt 80 mil långa operationsområde, från Tchad i norr till en liten del av den Centralafrikanska republiken i söder, bevakas av olika Europeiska nationer. Bland annat har polacker sitt område i norr, irländare i mellersta delen av området. I söder, där Birao ligger, har fransmännen ansvaret. Svenskarna har inget område, utan är i stället utryckningsstyrka för hela operationsområdet.
– Jag hoppas att vi får möjlighet att åka till Birao igen. Det är viktigt att Eufor visar att styrkan verkligen är en mutlinationell Europeiskt förband. Innan vi svenskar och finländare kom till Birao hade befolkningen bara sett fransmän. Nu har de sett, och vet, att Eufor är flera Europeiska länders samlade styrkor. Och det är bra, säger Eric Winquist.