Svenskar röjer fältens faror

Fåglarna kvittrar och gräset på ängen har börjat svedas av solens starka strålar. Trots idyllen är det inte läge för picknick eller promenad. De sprayade blå markeringarna lite varstans indikerar att här kan finnas minor efter Kosovokriget för snart tio år sedan.

Skylten varnar för minor och oexploderad ammunition (OXA) vid fältet utanför Glogovac. Foto: Hannah Larsson

Svenska, finska och irländska minröjare kartlägger området strax utanför Glogovac, tre mil väster om huvudstaden Pristina. Här är naturen vacker, om man kan bortse från nickelfabriken med två skorstenar som spyr ut eldkvastar och en tredje som släpper ut brun rök.

1999 rådde här regelrätt krig. Tiotusentals Kosovoalbaner flydde från byar längre söderut till Glogovac, som var ett starkt UCK-fäste. Rörelsen, Kosovos befrielsearmé, var terrorstämplad och kämpade för Kosovos frihet mot serberna runt Glogovac. Bara några hundra meter från området där kartläggningen av minor pågår, finns ett monument över UCK.

Ko gick på mina
Trots att den väpnade konflikten i Kosovo är över, finns det minnen av kriget. Området där minröjarna nu letar minor har tidigare förklarats minfritt. Men när en betande ko miste livet efter att ha trampat på en gammal sprängladdning visade det sig att så inte var fallet. Därför kartlägger nu KFOR-styrkor från tre nationer terrängen. Arbetet är tidsödande.

– Vi räknar med att det kommer att ta sex veckor att göra det manuellt. Med ett minklareringsfordon skulle det ta tre dagar, säger den finske befälhavaren på plats.

Han gör en svepande rörelse med handen och frågar om vi märker något ovanligt med naturen.
– Jaa... här finns inget skräp, konstaterar kontingentschefen Lars Gerhardsson.
– Precis, det innebär att civilbefolkningen vet att det är farligt och inte rör sig här.

Hotet finns kvar länge
Minor som ligger kvar i terrängen kan ställa till problem under lång tid, säger svenska ammunitionsröjmannen Anders Nilsson.
– Fukten kan påverka mekanismen i minorna men riktigt hur är svårt att säga. Antingen förstörs de, men de kan också bli känsligare.

Det krävs ett tryck på endast 1,5–5 kilo för att en personmina ska utlösas. Varje år förstörs tusentals minor, klusterbomber och oexploderad ammunition av militären och internationella organisationer, och skolbarn får minriskutbildning, bland annat av svenska soldater. Enligt Landmine Monitor Report 2007 finns i Kosovo, ett land lika stort som Skåne, elva områden som klassas som farliga på grund av minor och oexploderad ammunition.

Hannah Larsson, press- och informationsofficer