Svenskar belönade i stilfull parad

Sveriges insats i Kosovo är värd en medalj. Därför genomfördes en stilfull parad med utdelning av NATO:s förtjänsttecken på midsommarafton – och så firades sommaren, såklart.

Personalchefen Rolf-Anders Jönsson medaljerar personal ur KS17:s NSE. Foto: Hannah Larsson

Den irländske brigadgeneralen Gerry Hegarty, som är högsta befäl i det ansvarsområde där svenska styrkan ingår, kunde inte nog berömma livgardisterna i sitt tal under medaljparaden.

– Jag har sällan sett så vältränade soldater. Och ni sköter ert jobb exemplariskt. Jag får bara höra att civilbefolkningen har positiva uppfattningar av den svenska kontingenten. Fotbollsmatchen i Laplje Selo i förra veckan var ett sådant exempel, sade generalen.

NATO-medaljen ”Non-article 5” tilldelas soldater som tjänstgjort minst 30 dagar i fredsbevarande styrka på Balkan. Medaljen med det blåvita bandet med silvertråd fästes på soldaternas vänstra bröst under den högtidliga ceremonin. Kontingentens pastor, Ronny Augustsson, underströk i sitt tal SWECON KS17:s del i den internationella missionen som pågått i Kosovo sedan 1999.

Del av något större
– Vi är en del av något större. Den fredliga tillvaron vi tar för självklar är hotad, och det är därför vi är här, påminde han.

Efter medaljparaden blev det traditionellt midsommarfirande med en imponerande midsommarstång, som skyttekompaniet hade lövat, och massor av mat. Första pluton gick segrande ur femkampen med grenar som ägg på sked, stövelkastning och dragkamp, medan andra pluton kammade hem förstaplatsen i volleybollturneringen.

Trots att det var midsommarafton släppte inte B-Coy taget om sina fasta bevakningsuppgifter av den mast som garanterar all militär radiotrafik i centrala Kosovo eller klostret i Gracanica. Därför åkte kontingentchefen Lars Gerhardsson och kompaniets ledning Torbjörn Engelkes och Jonas Höglund till Camp C2 för att medaljera den grupp på åtta man som inte kunde delta i medaljparaden på Camp Victoria, och de tre soldater som bevakat klostret under dagen fick sina välförtjänta medaljer på kvällen.

Hannah Larsson
Press- och informationsofficer