Strider påverkar inte svenska missionen

Under helgen har säkerhetsläget förvärrats i hela Pakistan, då pakistansk militär på lördagen inledde en offensiv mot talibaner i området kring staden Peshawar i nordvästra delen av landet. Talibanerna ställde omedelbart in fredssamtalen och hotade med vedergällningsaktioner i hela landet

Striderna i klanområdet Khyber i de västra områdena har gjort att säkerhetsläget i hela Pakistan har förvärrats, men motsättningarna mellan den pakistanska militären och de militanta talibangrupperna påverkar än så länge inte den svenska missionen.
– Vi befinner oss inte under direkt hot eftersom striderna i helgen var 30-40 mil nordväst om Islamabad. Det som kan oroa är eventuella självmordsbombare, berättar  Bo Ivan Robertsson, avgående chef  för Svenska Kontingenten UNMOGIP

På måndagen ödelades ett hus tillhörande en islamistledare i klanområdet Khyber i ett bombattentat. Attentatet utfördes av en ännu okänd gärningsman och islamistledaren Haji Namndar skadades inte.