Soldatövning i centrala Stockholm

Fredagen den 13 juni startar Operation Stockholm. Under tre dagar kommer soldater från Livgardet i Kungsängen befinna sig i centrala Stockholm där de bland annat firar ner sig från Fjällgatan och framrycker på Kocksgatan.

Under Operation Stockholm testas soldaternas förmåga att planera och genomföra strid i bebyggelse. Foto: Carina Wrangberth

Övningen har genomförts i Stockholm i flera år. Syftet är att testa soldaternas förmåga att planera och genomföra strid i bebyggelse. Det är i stadsmiljö med civil befolkning som de flesta av dagens konflikter utspelar sig och det är av stor vikt att soldaterna kan öva så realistiskt som möjligt. Att strida i bebyggelse är oerhört krävande, både fysiskt och psykiskt, och kraven på officerare och soldater är mycket stora. De soldater som blir godkända får den eftertraktade stadsskyttebågen.

Soldaterna kommer befinna sig i området kring Karlbergs slott där de har ett stationssystem med bland annat sjukvård och minmoment.
De kommer även genomföra marscher i centrala Stockholm. En av dessa passerar Kocksgatan där boende och affärsidkare ombeds vara uppmärksamma på att uniformerade soldater förekommer dagtid fredag 13 juni, lördag 14 juni och söndag 15 juni.

Ingen skottlossning kommer att ske, soldaterna övar endast framryckning längs gatan. De kommer även att nattorientera i området kring Kaknästornet.

Övningen avslutas med en snabbmarsch, följt av en ceremoni klockan 19.00 söndag 15 juni vid Gustav Adolf kyrka då de får stadsskyttebågen.

Livgardet är ett kompetenscentrum för strid i bebyggelse i Försvarsmakten och har utbildat specialförband med särskild förmåga till strid i urbaniserad miljö sedan början på 1990-talet.