Sofia - Travel Officer i Afghanistan

Det finns många olika befattningar inom ett förband i utlandsstyrkan och en av dessa är Travel Officer. Hemma i Sverige arbetar Sofia Karlsson på Försvarsmaktens logistik/reseavdelning i Skövde. Där bokar hon resor till officerare, värnpliktiga och även civilanställda inom Försvarsmakten. I Afghanistan är arbetsuppgifterna desamma som hemma men ändå inte.

Spindeln i nätet
Sofia fungerar som spindeln i nätet. Hon är det första man ser när man landar på flygplatsen i Marmal, ca 30 minuter från Camp Northern Lights, och den som vinkar av en när man går på flyget för att åka hem. Men vad ingår i en Travel Officers uppgifter? Förutom genomgång av regler gällande packning, vad som gäller under själva flygresan, så bokar Sofia även allas resor. Hon är även den som ser till att allt går rätt till ute på flygplatsen.

Bagaget som resenären har med sig screenas av tyska militärpoliser innan det lastas på flygplanet. Hon står i kontakt med vakt- och eskortplutonen som de som transporterar soldaterna mellan Camp Northern Lights och Marmal. När det är dags för påstigning ser hon till att alla är med som ska vara med. Sofia har nämligen ansvaret för de passagerare som ska flyga. Detta innebär även att ha koll på de papper som behövs, såsom diplomatiska dokument med flygtillstånd för att få flyga över vissa länder. Hon står även i ständig kontakt med den personal som arbetar i Abu Dhabi och därifrån får hon rapporter om Hercules-planet har lyft eller ej.

Mycket väntan blir det…
Just denna dag så var planet från Abu Dhabi kraftigt försenat. Rapporter kom in att det inte hade lyft enligt schema och man kunde se hur tankarna började arbeta i Sofias huvud. – Skulle det vara så att planet inte kan lyfta då har vi ju ett problem. För soldaterna som sitter här på flygplatsen i Marmal ska ju flyga med återvändande plan som kommer från Abu Dhabi. Till slut kommer dock samtalet alla väntat på. Sofia ger de som längtar efter att få komma hem tummen upp som svarade med en spontan applåd.


Härlig gemenskap
På flygplatsen har man ett gott samarbete med tysk och norsk personal. Det är även ett stort gäng svenskar som är inblandade i transporten av resenärerna, deras bagage och övrigt gods. - Vi har riktigt roligt tillsammans och är alla fokuserade att lösa uppgiften som vi åtagit oss plus lite till. Det uppstår alltid lite oförutsedda händelser som vi inte räknat med, säger Sofia. Vi ska inte heller glömma all den personal som jobbar på hemmaplan som ReseUS i Stockholm och all den personal som är stationerade i Abu Dhabi.

Sofia avslutar med ett varmt tack till sin företrädare Mikke som precis åkt hem efter sju månader. - Han har gett mig mycket goda förutsättningar för att göra ett gott jobb här nere och jag hoppas att han får en skön sommar hemma i Sverige.