Pilotfel orsakade Nepal-olycka

Brist på erfarenhet och dåliga kunskaper om lokala förhållanden orsakade olyckan i Nepal i mars i år då en 54-årig svensk FN-observatör omkom. Det visar den nepalesiska haveriutredningen enligt AFP som citeras av TT.

"Utan att planera en särskild rutt eller ta del av väderleksrapport, beslutade besättningen att de skulle stiga för att undvika terräng och dåligt väder", säger Nagen Prasad Ghimire, vid Nepals departement för turism.

Manövern blev förödande. Helikoptern "fångades inuti molnen", enligt Ghimire. Förutom svensken omkom tio andra personer – FN-observatörer och den ryska besättningen.

Svensken deltog i FN-insatsen UNMIN i nepal där FN övervakar fredsavtalet från 2006 mellan regeringen och den maoistiska gerillan. Uppdraget avslutas troligen i juli sedan ett nationellt demokratiskt val i april avlöpte fredligt.