Ny plats gör Camp Neptun regntåligare

Under tisdagen började Tchadstyrkan TD01 att flytta Camp Neptun till sin sista och slutgiltiga plats vid Camp Stars. Samtidigt betyder det att tälten blir mer regnanpassade.– Vi har byggt plattformar som vi nu flyttar ut. Senare under veckan lyfter vi på tälten och flyttar in säger kapten Andreas Ahltini.

Under tisdagen inleddes det praktiska arbetet med att flytta Camp Neptun till en regntåligare plats. De nya tälten byggs upp på upphöjda träplattformar för att stå emot störtregn och översvämningar. I bakgrunden skymtar gamla camp Neptun. Foto: Mats Laggar/TD01

Under tiden i Tchad har TD01 byggt två camper, en i Camp Europa i N'Djamena – och en vid Camp Stars i Abéché. Nu byggs den tredje och sista förbandsförläggningen.

Den nya platsen är mer anpassad för att stå emot de stora regnmängderna som väntas falla när regnperioden drar igång på allvar i juli och augusti.
Tälten på den nya platsen ska placeras på upphöjda träplattformar, som vilar på betongsten. På så sätt hamnar de nya tältgolven 30 centimeter ovanför marken.

– Vi tar det här flytten välplanerat och i lugn och ro utan stress. När alla plattformar är på plats börjar vi dra det nya elnätet. Senare i veckan blir det dags för flytt av våra förläggningstält, innan övriga tält flyttas, säger Ahltini.

Totalt ska 32 tält flyttas och byggas upp i nya Camp Neptun.